четвер, 25 квітня 2013 14:11

"Нам з Кірою Муратовою довірили зняти заказуху - фільм проти пияцтва" - киянам показали старі короткі метри

"Нам з Кірою Муратовою довірили зняти заказуху - фільм проти пияцтва" - киянам показали старі короткі метри
Кадр з фільму "Весняний дощ"

Два дні в кінотеатрі "Київ" показували дебютні та короткометражні роботи класиків українського кінематографа. Сюди увійшли найкращі дебюти, зняті в Україні протягом 1925-1973 років. Це оцифровані версії фільмів.

Серед шістнадцяти відібраних стрічок роботи Романа Балаяна "Злодій", Миколи Мащенка "Дитина", Віктора Греся "Хто помре сьогодні", Бориса Івченка "Антракт", Сергія Параджанова "Київські фрески", Кіри та Олександра Муратових "Весняний дощ" та інші.

"Весняний дощ" знімали ще коли я вчився на операторському факультеті, - згадує про роботу над короткометражкою режисер, 78-річний Олександр Муратов. - Це чергова кампанія проти пияцтва за Микити Хрущова. ЦК КПРС замовило Інституту кінематографії дві картини. Ну, і нам з Кірою довірили зняти. Дали ще якісь гроші на зйомку і дозвіл знімати по Москві і на заводі. Це все таки заказуха, наша курсова робота. І скажу вам чесно, "Весняний дощ" цікавий тим, що це перша роль Олега Табакова в кіно".

За сюжетом Катя та Костя випадково зустрілися в приміській електричці - обоє їхали без квитків. Потім виявилося, що вони ще й працюють на одному заводі. Розмови-взаємопізнання, прогулянки нічним містом та під весняний дощ - таке перше в їхньому житті кохання. Але Костя щей любить завітати до друзів і розпити з ними пляшку горілки...

"Доречі від Олега Табакова збереглася листівка: "Сашенька, ты наверно обо мне забыл. Не репетируешь со мной, а пора бы уже, потому что скоро съемки". Пам'ятаю у перший знімальний день фільму "Весняний дощ" саме був великий ливень напередодні. І Табаков не прийшов на зйомки. Він жив біля Рижського вокзалу. Ми поїхали в гуртожиток. Я в гніві кричу "Олег!". А вони з другом усю ніч просиділи на шафі. Підвал, де вони жили затопило водою і хлопці не могли вийти" - додає режисер.

"Мені це цікаво просто згадати. Мав ще геть ранню роботу "Аптекарша" за Чеховим, де у головній ролі зіграла Світлана Дружиніна. Але фільм мені не подобався і я просто викинув його на смітник.Тепер шкодую. Цікаво було б подивитися" - згадує Олександр Муратов.

Масштабний проект "Великі Короткі Метри" ініціює Національний Центр Олександра Довженка та Державне агентство України з питань кіно. Друга серія показів стартує восени 2013 року та хронологічно охоплюватиме період з 1975 по 1990-і роки.

Зараз ви читаєте новину «"Нам з Кірою Муратовою довірили зняти заказуху - фільм проти пияцтва" - киянам показали старі короткі метри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі