вівторок, 06 липня 2010 12:46

Найдорожчу скрипку в світі продадуть за $18 млн (ФОТО)

 

Скрипка, створена в 1741 році італійським майстром Гварнері дель Джезу, який разом із Страдіварі є одним з видатних майстрів смичкових інструментів світу, буде виставлена на аукціон, пише The Guardian. За даними видання, первинна вартість скрипки складе 18 млн доларів, що зробить її найдорожчою в світі.

Свою назву "В"єтан" (Vieuxtemps Guarneri) ця скрипка отримала за іменем знаменитого бельгійського композитора і скрипаля Анрі В"єтана, котрий грав на ній колись.

Як зазначає газета, зараз скрипка належить британському фінансистові, котрий пішов на пенсію, і філантропові Іену Стуцкеру, який, у свою чергу, купив її у сера Ісаака Вульфсона, засновника Вульфсон-коледжу в Оксфорді.

Організатором аукціону є компанія Bein & Fushi - лідер на ринку унікальних музичних інструментів.

Інструмент, котрий прозвали Мона Лізою скрипок, побував в руках багатьох першокласних музикантів, таких як Ієгуді Менухін або Пінхас Цукерман.

Як пише газета, цей інструмент - найбільш незвичайний зі всіх виробів Гварнері.

Скрипаль Пітер Квінт, який кілька разів грав на цій скрипці на концертах, говорить про її достоїнства: "Цей інструмент володіє неймовірною потужністю, не тільки в сенсі гучності, але і з погляду якості звучання. Він здатний на широку звукову палітру, що дозволяє вам виражати ширший спектр емоцій".

Більшість фахівців чекають, що скрипка після торгів опиниться в якому-небудь музеї, оскільки давно вже пройшли ті дні, коли приватні особи або музиканти могли собі дозволити мати скрипку Гварнері, а тим більше такий видатний екземпляр.

Єдиним великим приватним колекціонером скрипок на сьогоднішній день, як пише газета, є магнат з Microsoft Девід Фултон, який пішов на пенсію.

Проте, як і в живописі, все частіше подібні речі опиняються на сході. Дві найбільші колекції знаходяться в музеї міста Тайпея і Японського фонду в Токіо. Обидві ці колекції, як пише газета, претендують на "В"єтан".

Зазначимо, що ще однією скрипкою Гварнері, на якій грав Анрі В"єтан на початку своєї кар'єри, так званою "екс-В"єтан", володіє російський колекціонер Максим Вікторів, котрий купив її за посередництва аукціонного дому Sotheby's в 2008 році за ціну, яку він відмовився розголошувати. "В"єтан" Стуцкера належав Анрі В"єтану до самої смерті.

NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчу скрипку в світі продадуть за $18 млн (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі