Ексклюзиви
понеділок, 24 березня 2008 16:48

У Москві представили найдорожчу в світі скрипку

У Москві представили найдорожчу в світі скрипку
У Москві вперше за 70 з гаком років для 160 слухачів прозвучав найдорожчий музичний інструмент в світі. Колекціонер Максим Вікторов запросив московську еліту на приватний концерт в Будинку Пашкова, щоб показати скрипку роботи Гварнері дель Джезу, яку він придбав в лютому на аукціоні Sotheby"s за рекордних 3,9 млн доларів. Сума операції істотно перевищує світовий аукціонний рекорд на музичний інструмент, яким до цих пір залишалася скрипка Антоніо Страдіварі "Хаммер".

Ізраїльський віртуоз Пінхас Цукерман зіграв Баха, Моцарта і Бруха, а акомпанував йому оркестр Великого театру, пише TheGuardian. "Перш ніж купити інструмент, я спробував на ньому трошки пограти, ще в Лондоні, - повідомив 35-річний Вікторов, яких збирає скрипки і любить грати разом зі своєю дружиною Анастасією, яка акомпанує йому на фортепіано. - Але з тих пір мені не щастило до неї доторкнутися. Цей інструмент не терпить суєти. Я хочу, щоб першим на ній зіграв маестро, який живе своєю творчістю, щоб скрипка відчула, що їй відплачуються почесті, яких вона гідна. Можливо, потім я і сам на ній пограю, адже це могутнє джерело енергії".

Скрипки роботи Джузеппе Гварнері дель Джезу (1698-1745) цінуються ще вище, ніж інструменти, створені Антоніо Страдіварі, який, як і Гварнері, працював в Кремоні. Скрипка, яку придбав Вікторов, була зроблена в 1741 році і пізніше належала Анрі В"єтану, композиторові і геніальному скрипалеві з Бельгії, який служив солістом при дворі царя Олександра II.

Скрипки роботи Джузеппе Гварнері (дель Джезу) - більша рідкість, ніж інструменти Антоніо Страдіварі, оскільки їх залишилося всього біля 150 штук, тоді як творів Страдіварі - близько 600. Вікторов відносить себе до цінителів скрипок дель Джезу, оскільки у них, за його словами, глибший звук.

Пінхас Цукерман зазвичай грає тільки на своєму власному інструменті, теж роботи дель Джезу, зробленому в 1742 році. "У мене не було упевненості, що він погодиться зіграти на моїй скрипці, - відзначив Вікторів. - Але він узяв її в руки, сім секунд пограв і потім сказав, що востаннє таке відчуття у нього було, коли він вперше доторкнувся до своєї власної скрипки". Обидва інструменти зроблено з інтервалом в рік з однієї і тієї ж породи дерева. "Вони сестри, - пояснив Вікторов. - І більш як за 250 років опісля вони знову зустрілися в Москві", повідомляє newsru.com.

Зараз ви читаєте новину «У Москві представили найдорожчу в світі скрипку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути