понеділок, 17 грудня 2012 11:02

На джаз фестивалі в Києві польський піаніст ледь не розламав стілець під собою
18

Фото: Фото: Вікторія Хоменко

Два дні Київ приймав у себе джазовий фестиваль Jazz Bez. Він проходить уже в дванадцятий раз.

По праву цей фестиваль вважається наймасштабнішим в Україні. Цього разу джазові майданчики відкрилися у 16 польських та українських містах: Львові, Луцьку, Києві, Харкові, Тернополі, Черкасах, Івано-Франківську, Любліні, Саноці та інших.

У перший день в Києві дали концерт два іноземні колективи - Vinita Formation (США та Канада) і High Definition (Польща). В Україну джазмени приїхали вперше.

Четвірка молодих виконавців High Definition є одним з найактуальніших колективів джазової Польщі. В активі гурту: Матеуш Сліва (саксофон), Алан Викпіш (контрабас) та Патрік Добош (барабани).

"Його лідер Пьотр Ожеховскі - молодий польський піаніст, - каже Назар Поливка, організатор джаз-фетивалю в Києві. - Торік він переміг на фестивалі Montreux Jazz Festival. Це найбільший джаз-фестиваль в Європі і другий за величиною - в світі. Доречі головний приз на фествалі вперше в його історії отримав поляк, та ще й такий молодий – 22 роки".

Саме з них і почався джазовий вечір. Звісно концертний зал не надто відповідав атмосфері актуального та експериментального джазу. Не вистачало "пабового" інтер'єру, приглушеного світла. Глядачі сиділи в куртках і час від часу вибігали у вестибюль за порцією чергової кави.

Піаніст Пьотр Ожеховскі, виконуючи свої партії, ледь не розламав дерев'яний низенький розхитаний стілець під собою. Барабанщик для антуражу змінював палички на щітки, що додавало розсипчастого антуражу музиці.

"Важко назвати його стиль якимось одним словом. Є щось авангардне, але це такий собі джаз-модерн. Він може грати і свінг. Вписати цю музику в якісь рамки важко. Бо з іншого боку він і балансує на межі класики і джазу" - додає організатор.

"Натхненником Vinita Formation є гітарист Алекс Максимів. За походженням він українець. Зараз мешкає в Нью-Йорку, - розказує Назар Поливка. - Почав там викладати музику. І йому власне й вдалося зібрати цей колектив. Очолює квартет Маркус Стрікленд - нью-йоркський саксофоніст. Вони грають сучасний нью-йоркський джаз".

В складі цього гурту також: Френк Паркер (барабани) та Скотт Кемп (контрабас).

Наступного фестивального дня грали українські колективи. Marinita Trio – виконавці поєднують фольклор із джазовою академічною музикою. Колектив JT Fresh експериментує в модерн-джазі.

Зараз ви читаєте новину «На джаз фестивалі в Києві польський піаніст ледь не розламав стілець під собою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі