вівторок, 23 жовтня 2012 16:45

"Слухаєте Адель? Заспівайте як вона" - 12 годин поспіль співали на "Червоній руті" у Житомирі
18

Фото: Фото: Анна Балакир

"Чекаю, коли вже почнеться популярна музика. Оце я конкурсантів поганяю!" - каже виконавчий директор фестивалю "Червона рута" Мирослав Мельник. Він сидить за довгим столом посеред актового залу Житомирського державного технологічного університету. 20 жовтня тут пройшов обласний відбірковий тур фестивалю. За вихід до фіналу позмагалося 74 виконавці та гурти. Співали по три пісні українською мовою.

Першими на сцену виходять співаки у номінації "український автентичний фольклор". Дитячий колектив "Зернятко" з райцентру Андрушівка показує народні ігри зі співами.
"Керівник не дає настройку дітям, як візьмуть так і буде. І усі попадають, - каже член журі, бердичівський фольклорист Лариса Куліченко. Одягнена у стару українську сорочку з багатою червоно-чорною вишивкою, на голові — квітчаста хустка. - На дощ співали б нижче".

"Чому?" - питаю. Жінка знизує плечима. "Магія, яка відома тільки фольклористам, - сміється Мирослав Мельник і показує на вишитий рукав сусідки. - Цей автентичний одяг увесь в генетичних кодах. Люди, що займаються фольклором, світяться".

Співаків народного напрямку на сцені змінюють поп-виконавці. Їх приїхало найбільше. Співають під фонограму. Переважно це естрадні пісні Наталі Бучинської, Павла Зіброва чи Назарія Яремчука. 21-річна житомирянка Анастасія Навольнєва виконує повільні пісні про кохання. У залі дівчину підтримує її хлопець.

"Каждый раз выходишь на сцену как первый раз. Волнение берет свое. Конечно, могла бы спеть лучше, - каже у коридорі після виступу Анастасія. - Я второй раз участвую в этом конкурсе. Первый раз было 2004-го. Мне тогда не хватило самого понимания песен. Сейчас вернулась к тому же репертуару. Песни о любви - всегда актуальная тема. Я поклонница медленного лирического произведения. Закончила музыкальное училище, работаю в доме культуры. Выступаю на праздниках, приглашают на корпоративы. В основном исполняю чужие песни. Просят петь красивую зарубежную музыку, например, Уитни Хьюстон. Профессионализм демонстрируется под живой звук. Мечтаю достичь такого уровня, чтобы просто выйти на сцену и спеть под фортепиано".

Прослуховування поп-співаків триває з кілька годин без перерви. Ліву частину зали зайняли рок-музиканти. На підлозі та кріслах позалишали свої гітари. Їх приїхало 10 гуртів. Чекають на відбір у своїй номінації, яка закриває сьогодні конкурс. Після 18.00 підтримувати рокерів приходять їхні друзі. Зал наповнюється слухачами з довгим волоссям у шкірянках. Зі сцени звучить важкі дез-метал і хардкор. Останній виконавець залишає сцену біля 22.00.

"Відбіркові конкурси проводимо цілий рік. Завдання фестивалю - постійно вишукувати нові сили, щоб потім їх випускати на музичний ринок, - каже після 12-годинного робочого дня Мирослав Мельник. - Найбільш вартісну і актуальну музику слухають рок-музиканти. Виконавці популярного жанру не обтяжують себе вибором. Просто вмикають телевізор і наслідують те, що там пропонують -  солодкавість, манірність, показність. Дуже переймаються зовнішнім виглядом, а найменше вокалом. Тенденції останніх п'яти років показують, що половина поп-виконавців переймає манеру російської естради, яка повністю убивча в естетиці і безнадійна. 30%  копіюють традиційну українську сцену, типу Катерини Бужинської чи Наталі Бучинської. Одразу питаємо: "А Ви і ваші ровесники таку музику слухають?" - "Ні", - "І ми теж не слухаємо. Слухаєте Адель? Спробуйте заспівати як вона". Людям західна музика цікавіша, бо у нас все просто, а там треба застосовувати складні прийоми. Лише біля 1% конкурсантів експериментує. Наприклад, поєднують джаз і народну манеру співу. Саме ці музиканти нас цікавлять".

Серед житомирських фольклорних гуртів аж сім стали переможцями відбіркового туру. Кращим в акустичній музиці стало тріо Євгена Мельнова з Бердичева, у номінації "Інша музика" - житомирський гурт "Золотіні". Серед рок-команд та поп-виконавців переможця не визначили.

Цьогоріч "Червона Рута" вже побувала у більшості обласних центрів. До кінця року ще відвідає Чернівці, Луцьк, Харків і Київ. Фінал проведуть влітку наступного року.

Зараз ви читаєте новину «"Слухаєте Адель? Заспівайте як вона" - 12 годин поспіль співали на "Червоній руті" у Житомирі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі