Ексклюзиви
середа, 17 квітня 2013 17:25

Містечко Белз на Львівщині на один день заповнили тисячі хасидів
13

Фото: Фото: Маркіян Лисейко

Тисяча євреїв–паломників прилетіли учора до Львова із Будапешта, Брюсселя, Лондона, Тель-Авіва та Внуково. За день аеропорт "Львів" ім. Короля Данила прийняв 6 чартерних літаків із хасидами. Усі вони прибули до містечка Белз у Сокальському районі Львівщини, щоб вшанування чудотворних рабинів-цадиків.

Вони поховані на міському кладовищі. "Цадик" означає "духовний провідник", "праведник". Таке паломництво відбувається раз на два роки. Паломники прибули у містечко на один день і ввечері повернулися додому.

Єврейська громада в Белзі була створена в кінці XIV ст. У 1665 році сюди переїхав рабин, чудотворний хасидський цадик Шолом Роках (1779—1855). З того часу звання цадиків передавалось у родині Рокахів від батька до сина, а до міста з'їжджалися хасиди. Шолом Роках і його родина поховані на місцевому  єврейському цвинтарі.

У 1839–1845 роках за проектом Шолема Рокаха у Белзі збудували Велику синагогу, яка стала священним місцем євреїв усього світу. Згідно з переказом, саме у белзьку синагогу мав зійти з небес Месія, аби врятувати свій народ. Пізніше, після 1849 року, у Белзі споруджено Бет Мідраш — юдейський навчальний заклад із бібліотекою.

Белз - невеличке містечко за 3 км від українсько-польського кордону. Це одне з найстаровинніших міст Західної України. Зараз - одне з найменших міст України, його населення становить всього 2 478 осіб. До середини 19 ст. євреї і поляки становили тут близько 20%. З 1859 року і по 1939-й більше половини жителів міста були євреями. У 1910 році в місті проживало 3 625 євреїв (60% населення), 1 600 українців і 900 поляків. У кінці вересня 1939 року майже все єврейське населення Белза покинуло місто разом з частинами Червоної Армії в рамках Договору про дружбу та границі між СРСР та Німеччиною. Ті, що залишилися, були вбиті німцями в 1942 році.

Нагадаємо, на святкування іудейського Нового року у вересні до Умані прибуває понад 16 тисяч паломників-хасидів.

Зараз ви читаєте новину «Містечко Белз на Львівщині на один день заповнили тисячі хасидів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути