пʼятниця, 05 жовтня 2012 13:10

Львів став столицею вуличних фестивалів: за рік їх проводили 41 раз

Львів став столицею вуличних фестивалів: за рік їх проводили 41 раз
День Батяра ввели, щоб не святкувати 1-2 травня ФОТО: sumno.com

41 вуличний фестиваль проведено цього року на вулицях Львова. До січня їх заплановано ще з десяток. На один такий захід приходить від 5 тисяч людей. Якщо фестиваль триває три дні, його можуть відвідати 500 тисяч. Найпопулярніші фестивалі Львова - Золотий Лев, який проходить уже 23-й раз, також Свята сиру, шоколаду, кави. Також користуються увагою Форум видавців у вересні та Дитячий форум видавців у травні, День батяра, Свято пампуха.

"Проведенню фестивалів сприяє влада, - розповідає Анастасія Рибицька із відділу маркетингу та культурних індустрій міськради. - Тому що вони залучають туристів. А ті в майбутньому вкладатимуть гроші у місто, коли приїжджатимуть сюди знову і сплачують в готелях, ресторанах. Фестивалі популярні також через архітектуру міста".

Прямих прибутків місто не має. Організатор фестивалю сплачує лише за прибирання території районній адміністрації і за дозвіл на торгівлю в Дозвільному офісі. Також за зовнішню рекламу, а податки рекламні компанії сплачують у бюджет міста. Територію для проведення заходу місто дає безкоштовно.

"Для того, щоб місто дало якісь кошти на фестиваль, організатор має звернутися в кінці року у міську раду із заявою про проведення заходів наступний рік. Додати до неї план, що та де буде проводитись, який бюджет заходів. Тоді депутати можуть проголосувати за співфінансування, а можуть відмовити у ньому. Дати можуть від 5 до 50 тисяч."

Найдорожчий львівський фестиваль - "Альфа-Джаз-Фест". Його організовує мобільний оператор та банк. Запрошують іноземних виконавців з різних континентів. Оплачується їх гонорар, переліт, транспортування апаратури. Місто надає лише інформаційну підтримку.

"Міщанам і гостям надається якісний культурний продукт, - продовжує Анастасія. - Ми через фестивалі бачимо Європу. Адже до нас приїжджають колективи, гості з різних країн, які представляють у нас свою творчість. На Святі кави львів'яни випили 300 тисяч філіжанок кави. Вони цікаво провели неділю, послухали на площі Ринок багато класної музики. На "Альфа-Джаз-Фест" ми чуємо легенди світової музики просто на вулиці вживу і безкоштовно. На Форумі видавців можемо познайомитися з різними письменниками. Щоб не святкувати радянські свята на 1-2 травня, ми запровадили День Батяра. Можна постріляти з рогатки, подивитися, як ліплять з гіпсу і глини, послухати Віктора Морозова."

13 жовтня у Львові буде вперше проведено Свято круасана на зразок Свята пампуха. Планується Львів-Стріт-Арт, де буде багато графіті, пісні вуличних музикантів, жонглери.

Зараз ви читаєте новину «Львів став столицею вуличних фестивалів: за рік їх проводили 41 раз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі