вівторок, 20 вересня 2011 18:32

Ліна Костенко: "Сосюру називали лохом, бо закликав любити Україну"

Сьогодні, 20 вересня, у актовій залі Національного педагогічного університету поетеса Ліна Костенко провела творчу зустріч зі студентами та викладачами університету. Їй присвоїли звання почесного професора НПУ.

Перед початком організатори роздали 600 запрошень. Потім у зал зайшли усі охочі. Зала була переповнена. На сцені Костенко знаходилася в оточені членів вченої ради університету Драгоманова. На столі - книжки "Річка Геракліта".

Ректор університету Віктор Андрущенко оголосив, що 29 червня цього року вчена рада університету одноголосно прийняла рішення присвоїти Ліні Костенко звання почесного професора НПУ імені Драгоманова "за внесок у збереження і продовження культурних традицій, внесок у виховання молоді".

Дівчата у національних костюмах вручили поетесі академічну мантію й відповідний диплом. Поетеса подякувала за таку честь і нагадала, що колись вона навчалась у педінституті імені Горького (колишня назва НПУ ім. Драгоманова) й тікала з лекцій.

"Викладач з ленінізму й марксизму поставив мені трійку – єдину в житті. Між тим і цим університетом – величезна різниця. Сьогодні університет звільнений від ідеологічних облуд", - зазначила Ліна Василівна.

У своїй промові вона зосередила увагу на гуманітарній сфері України.

"Побутує думка, що головне – економіка: дешевший газ, а тоді розвинеться культура і література. Це все неправда. Великі твори з'являлися не тоді, коли письменник знаходився в найкращому становищі. Наприклад, Сервантес писав свого "Дон Кіхота", як жив у трактирі. А ми чекаємо, коли нам зроблять добробут, і все розцвіте. Має бути гуманітарна аура країни, вона дає добрий образ нації, тоді не соромно з'явитися у світі. А цього немає", - зауважила Костенко.

"Чому держава, за яку стільки поколінь віддали життя, отримала пофігізм? Наприклад, Сосюру називають лохом, бо він казав у вірші: "Любіть Україну". Є провал між нашим і наступним поколінням", - сказала поетеса.

Наприкінці зустрічі видавець Олена Бойко розказала, що Костенко боїться "сигнальних" примірників своїх книг.

"У нас виникла традиція, що саме на презентації ми їй вручаємо сигнальні примірники нової книжки. І сьогодні ми продовжимо цю традицію, ми подаруємо Ліні Василівні третю версію збірки "Річка Геракліта" – кришталеву книгу", - додала Бойко.

Також їй вручили сигнальний примірник нової книжки, яку Костенко присвятила своїй дочці Оксані Пахльовській. Книга називається "Мадонна на перехресті".

Нагадаємо, поетеса раніше отримала звання почесного професора Національного університету "Києво-Могилянська академія", Чернівецького та Львівського університетів.

Зараз ви читаєте новину «Ліна Костенко: "Сосюру називали лохом, бо закликав любити Україну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі