Ексклюзиви
субота, 06 червня 2020 04:45

Кожен автор пише про себе - Сенцов

Кожен автор пише про себе - Сенцов
Я писав насамперед для себе. Але це приємно, коли ти цікавий іншим — Олег Сенцов. Фото: facebook.com

Це книжка не про інопланетян, а про нас.

Так каже режисер і письменник Олег Сенцов про свій фантастичний роман "Другу також варто придбати". Презентував твір під час онлайн-трансляції на сторінці львівського "Видавництва Старого Лева" у Facebook, пише журнал "Країна".

Дія книжки відбувається в США. Головний герой Джим Гаррісон сидить у вбиральні й гортає науково-популярні журнали, його дружина готує сніданок. У місто вторгаються з космосу. Позаземні ящірки прагнуть врятувати людей від них самих. Беруть під контроль і нав'язують свої правила, за сюжетом.

Сенцов працював над романом 2017-го під час ув'язнення в російській колонії в Якутії. Твір на 560 сторінок написав кульковою ручкою в зошитах. Чернетка була готова за три місяці, а ще за два – чистовик. На початку 2019-го він зробив другу редакцію і відправив поштою на волю.

"Кожен автор пише про себе. Бо себе знаєш найкраще. Письменник дивиться у внутрішній світ. Переносить себе в інші обставини й думає, як поводився б. Вивчає себе на прикладі інших персонажів в інших умовах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Численні кризи зробили мене таким, який я є - Сенцов

Я не планую творчості. Прийшла ідея, не виходить із голови, і ти починаєш писати. Творчість ірраціональна, інтуїтивна. Не можна передбачити, як воно піде.

Під час роботи над романом маю приблизний план – на героя, події. Але зазвичай задумав одне, а розгортається інакше. Ти плануєш це, а персонаж зробив так, як він хоче. І ти просто записуєш. Герої починають жити власним життям. Це значить, що вони справжні, звільнилися від автора.

Я писав насамперед для себе. Але це приємно, коли ти цікавий іншим. Багато важить. Означає, що люди розуміють речі так само, як ти. Так зустрічаєш свою людину. Не спілкувався з нею особисто, але через книжку ви якось з'єдналися", - каже Сенцов.

Повну версію матеріалу читайте в журналі "Країна" від 4 червня.

Олег Сенцов народився 13 липня 1976-го в Сімферополі. Закінчив Київський економічний університет за спеціальністю "маркетинг". Захоплювався кіберспортом. Відкрив у Сімферополі комп'ютерний клуб. 2008-го став співзасновником кінокомпанії "Край Кінема". Зняв короткометражний фільм "Добре ловиться рибка-бананка", згодом – "Ріг Бика". 2011 року зняв повнометражну стрічку "Гамер" – про хлопця, який грає у відеоігри. Картину показували на українських і міжнародних кінофестивалях. 2013-го працював над фільмом "Носоріг" – про 1990-ті. Розпочати зйомки не встиг. Поїхав до Києва на Революцію гідності, приєднався до Автомайдану. Під час захоплення Криму "зеленими чоловічками" розвозив продукти в заблоковані українські військові частини. Організовував мітинги "За єдину країну". 10 травня 2014-го російські силовики затримали його за звинуваченням у підготовці терактів. Засудили до 20 років колонії суворого режиму. Нагороджений орденами "За мужність" III та I ступеня. 2016-го отримав Національну премію України імені Тараса Шевченка за фільми "Гамер" і "Носоріг". У травні 2018-го почав безстрокове голодування з вимогою звільнення всіх українських політв'язнів у Росії. Тривало 145 днів. Став лауреатом премії Європарламенту імені Андрія Сахарова за свободу думки. На волю вийшов торік 7 вересня під час обміну полоненими між Україною й Росією. Автор збірок автобіографічних оповідань "Жизня" й "Маркетер", романів "Купіть книгу – вона смішна" та "Другу також варто придбати".

Зараз ви читаєте новину «Кожен автор пише про себе - Сенцов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі