Ексклюзиви
пʼятниця, 05 червня 2020 04:45

Численні кризи зробили мене таким, який я є - Сенцов

Численні кризи зробили мене таким, який я є - Сенцов
У дитинстві був слабкий і духом, і тілом. Але випробування мене розвивали — Олег Сенцов. Фото: facebook.com

У російській в'язниці щодня протягом трьох місяців Олег Сенцов писав фантастичний роман "Другу також варто придбати". Майже по розділу в день.

Про це режисер і письменник розповів під час презентації твору. Онлайн-трансляція велася на сторінці львівського "Видавництва Старого Лева" у Facebook, пише журнал "Країна".

Дія книжки відбувається в США. Головний герой Джим Гаррісон сидить у вбиральні й гортає науково-популярні журнали, його дружина готує сніданок. У місто вторгаються з космосу. Позаземні ящірки прагнуть врятувати людей від них самих. Беруть під контроль і нав'язують свої правила, за сюжетом.

Сенцов працював над твором 2017-го під час ув'язнення в російській колонії в Якутії. Роман на 560 сторінок написав кульковою ручкою в зошитах.

"Я знав, що письменники можуть творити в будь-який час і змушують себе робити це щодня. Зміг цього навчитися ще до в'язниці. А там цю навичку прокачав. Вставав о шостій ранку, займався своїми справами та сідав за вузенький шматочок стола. Туди міг покласти тільки зошит – більше жодного місця. Потім перевірка – відвели, привели. Продовжую писати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олег Сенцов розповів, за що ненавидить Радянський Союз

Навмисно надавав американцям наших рис. Бо коли читаєш про себе, ти не на 100 відсотків щирий. Сміятися з інших легше, ніж із себе.

Образ головного героя списав з одного кримського друга. Він був саме такий – добрий, але трохи тюхтій, якого жінка тримала в кулаку, прилюдно шпиняла. Це було комічно і трагічно.

Джим Гаррісон жив собі до 30 з гаком років, а потім сталися події, що змусили його змінюватися. Хоча, кажуть, люди не змінюються. Та насправді – навпаки. Якщо хочуть. Їх змушують це робити обставини. Хтось залишається таким, як був. А хтось росте. Мій твір – про таку людину. Мені це цікаво, бо схоже на мене. Численні кризи зробили мене таким, який я є. У дитинстві був слабкий і духом, і тілом. Але випробування мене розвивали", - каже Сенцов.

Повну версію матеріалу читайте в журналі "Країна" від 4 червня.

Олег Сенцов народився 13 липня 1976-го в Сімферополі. Закінчив Київський економічний університет за спеціальністю "маркетинг". Захоплювався кіберспортом. Відкрив у Сімферополі комп'ютерний клуб. 2008-го став співзасновником кінокомпанії "Край Кінема". Зняв короткометражний фільм "Добре ловиться рибка-бананка", згодом – "Ріг Бика". 2011 року зняв повнометражну стрічку "Гамер" – про хлопця, який грає у відеоігри. Картину показували на українських і міжнародних кінофестивалях. 2013-го працював над фільмом "Носоріг" – про 1990-ті. Розпочати зйомки не встиг. Поїхав до Києва на Революцію гідності, приєднався до Автомайдану. Під час захоплення Криму "зеленими чоловічками" розвозив продукти в заблоковані українські військові частини. Організовував мітинги "За єдину країну". 10 травня 2014-го російські силовики затримали його за звинуваченням у підготовці терактів. Засудили до 20 років колонії суворого режиму. Нагороджений орденами "За мужність" III та I ступеня. 2016-го отримав Національну премію України імені Тараса Шевченка за фільми "Гамер" і "Носоріг". У травні 2018-го почав безстрокове голодування з вимогою звільнення всіх українських політв'язнів у Росії. Тривало 145 днів. Став лауреатом премії Європарламенту імені Андрія Сахарова за свободу думки. На волю вийшов торік 7 вересня під час обміну полоненими між Україною й Росією. Автор збірок автобіографічних оповідань "Жизня" й "Маркетер", романів "Купіть книгу – вона смішна" та "Другу також варто придбати".

Зараз ви читаєте новину «Численні кризи зробили мене таким, який я є - Сенцов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі