пʼятниця, 29 січня 2021 16:40

Кінотеатру "Жовтень" виповнилося 90 років, на ювілей глядачів чекають подарунки

29 січня 90 років виповнюється київському кінотеатру "Жовтень".

Про підсумки минулого "карантинного" року, репертуарну політику, святкування ювілею та плани розмовляємо з директоркою кінотеатру Юлією Антиповою.

Автор: Надано кінотеатром "Жовтень"
  Юлія Антипова стала директором кінотеатру "Жовтень" у 2018 році
Юлія Антипова стала директором кінотеатру "Жовтень" у 2018 році

Карантин вдарив по всім культурним закладам. Яким для кінотеатру був 2020-й?

Рік був випробуванням як для кінотеатрів, так і для культурної сфери в цілому. Ми дуже постраждали через карантинні обмеження. У порівнянні з 2019-м, глядачів стало менше на 40 відсотків. Незважаючи на це, ми відкрили кінотеатр після першого і другого локдаунів, змогли провести Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість", зберегли співробітників, зробили ремонт у технічних приміщеннях. Утримували кінотеатр в доброму і привабливому стані.
Наразі діють карантинні обмеження, до 50 відсотків наповненості залу. Крім того, люди мають страх відвідувати публічні місця, багато хворіють, постраждали економічно. Стали менше ходити в кінотеатр. Продажі квитків зменшилися більше ніж вдвічі у порівнянні з 2019 роком.

Які фільми найбільше дивилися глядачі?

За минулий рік у нас було 8 714 сеансів, кінотеатр відвідало 140 537 глядачів. Ми показали 291 фільм, зокрема 37 українських стрічок. Лідером нашого прокату стала українська трагікомедія "Мої думки тихі" Антоніо Лукіча, яку подивилося 17 тисяч глядачів. Ми завжди підтримуємо український кінематограф, проводимо презентації, прем'єри, творчі зустрічі з режисерами та акторами. Наш глядач знає, що прем'єри українських стрічок завжди можна подивитися в "Жовтні". 2020-го показували "Наші котики", "Атлантида", "Віддана", "Пекельна Хоругва, або Різдво козацьке", "Черкаси", "Скажене Весілля – 2", "Казки старого мельника", "Тарас. Повернення", "Земля блакитна ніби апельсин", "Безславні кріпаки", "Толока", добірку короткометражних фільмів вітчизняних молодих режисерів "Українська нова хвиля" тощо.

Серед зарубіжних стрічок лідером прокату стала кримінальна комедія Гая Річі "Джентльмени", вона зібрала 4,5 тисячі глядачів. Досі у прокаті стрічка Гаспара Ное "Вічне світло", продовжує збирати публіку. У 2020 році її подивилося 2,5 тисяч глядачів. Також популярністю користується комедія Томаса Вінтерберга "Ще по одній", її прокат триває. Гарні результати показав прокат "Літо'85" Франсуа Озона, "Тенет" Крістофера Нолана, "Диво-жінка". Хоча голлівудські блокбастери у нас на останніх місцях. Глядачі надають перевагу інтелектуальним, цікавим, естетичним стрічкам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2 українські фільми змагатимуться за "Оскар"

Що покажете глядачам у 2021 році?

Готуємося провести фестивалі італійського кіно, документального кіно про права людини Docudays, короткого метру, американського кіно "Незалежність", а також тиждень кінокритики. Ми є основним майданчиком українського кінематографа. І далі плануємо поводити покази вітчизняних стрічок. Кінотеатр "Жовтень" є єдиним в Україні кінотеатром, який є членом Міжнародної асоціації кінотеатрів Europa Cinemas. Тому багато релізів кінотеатру – саме європейські картини. Щорічно разом з європейськими колегами проводимо День арткіно Європи. Торік 8 листопада вчетверте приєдналися до цієї події. До заходу долучилося навіть наше кафе Gastroll', після показу документальної стрічки "Борщ" пригощали глядачів цією стравою.
Покази українських стрічок в нас розплановані до квітня 2021 року. Зараз в прокаті комедія Тараса Бенюка "Все буде ОК!", трилер з елементами жаху, знятий в копродукції з США, Іспанією і Грузією "Пік страху" Станіслава Капралова. Далі – історична драма Зази Урушадзе "Антон і червона химера" за мотивами книги канадського письменника Дейла Еслера, "Скажене весілля-3", "Нереальний КОПець", "Погані дороги" Наталії Ворожбит, анімація "Гуллівер повертається". Також ми очікуємо гучні голлівудські прем'єри – "Годзілла проти Конга", "Мортал Комбат", "Чорна вдова".

Автор: Надано кінотеатром "Жовтень"
  У кінотеатрі "Жовтень" показують всі українські прем'єри та проходять фестивалі, зокрема американського кіно "Незалежність"
У кінотеатрі "Жовтень" показують всі українські прем'єри та проходять фестивалі, зокрема американського кіно "Незалежність"

Як відзначаєте ювілей?

В сам день ювілею кінотеатр на всі покази дає 30% знижки на квитки. Також глядачів чекає безпрограшна лотерея - кожен, хто купить квиток, отримає від нас подарунок. Зокрема, ми зробили орендовані кружки, торбинки. Пізніше їх можна буде придбати в нашій крамниці. Масштабних святкувань організувати не маємо можливості, зважаючи на карантинні обмеження.

Плануємо започаткувати "Книгу добрих побажань" до кінотеатру "Жовтень", яка увійде до нашого історичного архіву. Книгу розмістимо в холі кінотеатру, і всі бажаючі можуть записати свої спогади та враження про відвідування кінотеатру. Як відвідували його у молодості, дитинстві. Сподіваємося, що це буде цікаво.

Що сьогодні потребує кінотеатр?

Нам завжди хочеться щось оновити, щоб кінотеатр був сучасним. Багато чого у світі змінилося технічно. Глядач полюбляє різноманітні технології як 4К (або Ultra HD, - один з найсучасніших комерційних стандартів якості цифрових зображень. Приблизно в 4 рази чіткіше за Full HD - Gazeta.ua). Молодь ходить за цим в інші мережеві кінотеатри. Ми хотіли оновити наше кінообладнання в одному з залів. У нас було це в планах на 2020 рік, як і замінити крісла в деяких залах. Коли настала пандемія, це стало неможливим. В технічних приміщеннях ми вже зробили ремонт інженерних систем, щоб покращити роботу будівлі. Громада Києва ретельно слідкує, в якому стані знаходяться приміщення. Крім того, будівля належить місту. Тому для нас важливо, щоб кінотеатр був сучасним та привабливим. І коли ми закрилися через карантин, всі кошти були використані на утримання будівлі.

Автор: Надано кінотеатром "Жовтень"
  Будівлю кінотеатру "Жовтень", що відкрився у 1931 році, звели  у стилі конструктивізму. Була відреставрована у 2015 році після пожежі
Будівлю кінотеатру "Жовтень", що відкрився у 1931 році, звели у стилі конструктивізму. Була відреставрована у 2015 році після пожежі

Перша назва кінотеатру за адресою вул. Констянтинівська, 26 було "Дев'яте Держкіно". У 1931 році крім кінозалу тут працювала читальня, бібліотека, ігрова кімната та тир. Будівлю звели у стилі конструктивізму. Основною його рисою є економність та простота кожної форми, наявність цікавих та незвичних геометричних фігур або ліній.
В роки німецької окупації Києва кінотеатр називався "Глорія". 1943-го після визволення столиці України від нацистів отримав свою нинішню назву "Жовтень". 2014 року кінотеатр серйозно постраждав від пожежі внаслідок умисного підпалу. Відновлення будівлі тривало майже рік.
Зараз в кінотеатрі працює шість залів – від 20 до 410 місць. Є спеціальні місця для глядачів на візках.

Зараз ви читаєте новину «Кінотеатру "Жовтень" виповнилося 90 років, на ювілей глядачів чекають подарунки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі