пʼятниця, 29 січня 2021 15:17

2 українські фільми змагатимуться за "Оскар"

Автор: facebook.com
  Драма "Атлантида" про Донбас 2025 року увійшла до так званого довгого списку премії "Оскар" у категорії "Найкращий міжнародний фільм". Загалом Американська кіноакадемія допустила до розгляду в цій номінації 93 стрічки
Драма "Атлантида" про Донбас 2025 року увійшла до так званого довгого списку премії "Оскар" у категорії "Найкращий міжнародний фільм". Загалом Американська кіноакадемія допустила до розгляду в цій номінації 93 стрічки

Американська академія кінематографічних мистецтв і наук оголосила фільми, допущені до розгляду на 93-ю премію "Оскар". До списку потрапили 2 українські стрічки, створені за підтримки Держкіно.

У категорії "Найкращий міжнародний фільм" представлена драма Валентина Васяновича "Атлантида", обрана Українським оскарівським комітетом як національний претендент на "Оскар". Усього Американська кіноакадемія включила до цієї номінації картини з 93 країн світу.

"Атлантида" розповідає про Донбас після звільнення від окупантів. Події розгортаються 2025-го, за рік після закінчення війни з Росією. Регіон повернено до складу України, але через екологічну катастрофу його території визнані непридатними для проживання. За сюжетом, ветеран війни повертається в рідні місця. Не хоче їхати з малої батьківщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український фільм покажуть в Америці

У категорію "Найкращий документальний фільм" увійшла стрічка Ірини Цілик "Земля блакитна, ніби апельсин". Отримала кваліфікацію як переможець американського кінофестивалю "Санденс" та учасник Берлінського кінофестивалю. Загалом у цьому переліку представлено 238 робіт.

"Земля блакитна, ніби апельсин" розповідає про сім'ю з містечка Красногорівка Донецької області. Мати-одиначка Ганна Гладка виховує чотирьох дітей - двох старших доньок і двох синів. Мають різні захоплення, грають на музичних інструментах. Разом знімають кіно "2014" про своє життя під час війни. До створення залучають родичів, сусідів, українських військових. Беруть одне в одного інтерв'ю про пережите, за сюжетом.

Короткі списки з 15 фільмів у кожній категорії оголосять 9 лютого. Номінантів на "Оскар" назвуть 15 березня. 93-я церемонія вручення відбудеться 25 квітня в Лос-Анджелесі.

Режисери Валентин Васянович та Ірина Цілик відмовилися від державних нагород з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва. Указ про відзначення кінематографістів підписав президент Володимир Зеленський. Васяновичу мали вручити орден "За заслуги" 3-го ступеня. Ірині Цілик планували дати звання заслуженої діячки мистецтв України.

Зараз ви читаєте новину «2 українські фільми змагатимуться за "Оскар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі