вівторок, 07 червня 2022 13:13

Картини, які читають руками: в Нью-Йорку презентували новий вид мистецтва, винайдений львів'янами
6

У Нью-Йорку в Сполучених Штатах Америки презентували унікальну колекцію картин, створених у техніці гесографії.

Експозиція представлена зараз в Українському інституті Америки на Мангеттені і має назву ANTIQVITAS NOVA, що означає "Нова старовина", повідомили на сайті проєкту.

Гесографія - вид мистецтва, який винайшли львів'яни Олег та Олександр Денисенки. Це інноваційне поєднанням прийомів гравюри, скульптури, левкасу і живопису.

Колекція - уособлення сучасного українського епосу про одвічну боротьбу добра зі злом. Мета виставки - не лише презентувати інноваційну техніку створення картин, а й закликати до протистояння російській воєнній агресії в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У переході на Хрещатику показують виставку "Країна між миром і війною": що експонують

Символом колекції є картина "Вдале полювання". На ній зображено вбитого ведмедя, як символ держави-агресора. Голова тварини пробита списом, який увінчує тризуб.

Персонажі робіт Денисенків - чарівники, міфічні створіння та біблійні герої. Майже кожен твір супроводжується каліграфічними написами.

"Це картини, до яких можна торкатися і читати руками, адже гесографія запозичила чуттєву рельєфність скульптури. Від графіки - витонченість та символічний наратив", - підкреслив Олександр Денисенко в коментарі УП.

У Нью-Йорку презентували новий вид мистецтва
Фото: antiqvitas-nova.art
У Нью-Йорку презентували новий вид мистецтва
У Нью-Йорку презентували новий вид мистецтва
У Нью-Йорку презентували новий вид мистецтва
У Нью-Йорку презентували новий вид мистецтва

Виставка благодійна. Олег та Олександр Денисенки долучилися до ініціативи UCU Humanitarian aid Українського католицького університету, який є співорганізатором проєкту. Кошти, зібрані з продажу деяких картин, спрямують на гуманітарні потреби України в умовах війни.

Український Інститут Америки - культурна установа українців у США, заснована 1948 українським винахідником, бізнесменом і філантропом Володимиром Джусом, від 1955 міститься у купленому ним у Нью-Йорку палаці Авґуста та Анни ван Горн Стайвезент, що належить до національних історичних пам'яток США.

Зараз ви читаєте новину «Картини, які читають руками: в Нью-Йорку презентували новий вид мистецтва, винайдений львів'янами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі