Ексклюзиви
понеділок, 19 лютого 2007 15:03

Карнавал в Ріо: веселощі, секс, гроші, смерть (ФОТО)
10


У Ріо-де-Жанейро розпочалась головна культурна подія Бразилії - знаменитий карнавал. На змаганнях визначать найкращу з 11 танцювальних шкіл самби. За два дні до початку свята власника однієї зі шкіл самби убили в своєму автомобілі. В Ріо танці - неабиякий бізнес, переплутаний з мафіозними структурами.




Цьогоріч вартість возів і костюмів для карнавалу склала рекордну суму за всю історію цього свята в Ріо - близько $28 мільйонів. Кожна із шкіл вкладає в підготовку до карнавалу в середньому близько $1 мільйона, витрачає на виготовлення костюмів і декорацій до 40 тонн пресованого паперу, 80 тисяч метрів тканини, шість тисяч літрів фарби, а також тонни клею і цвяхів.




Усі ці витрати стають зрозумілими, коли пильніше придивитися до розцінок на Самбадромі.

Самбадром - унікальна споруда, аналогів якому немає у всьому світі. Його побудували на проспекті Маркіза Сапукаї в 1984 році за проектом знаменитого бразильського архітектора Оскара Німейера. Довжина Самбадрома - 700 м, ширина - 13 м. Трибуни Самбадрома вміщають понад 70 тисяч чоловік, 40 тисяч місць обладнано столиками і кріслами. Звичайні місця на трибунах коштують від $300, крісла за столиками - більше 600 $, розміщення в VIP-ложах - від тисячі доларів. Туристи, які мріють побачити карнавал зсередини, за 600 доларів можуть злитися в святковому екстазі з карнавальним натовпом.





Кожна школа розігрує свій сюжет. Тематика різноманітна: політика, природа, спорт, мистецтво, музика.

Традиційно карнавалу передує процесія блазнів, під час якої з числа найбільш огрядних жителів міста вибирається "Король Момо", який втілює грецького бога насміхання і осуду. Під час ходи активісти роздають усім бажаючим презервативи. У фіналі процесії мер символічно вручає "Королеві" ключі від міста, яким він правитиме протягом шести днів.




Учені досі сперечаються про походження карнавалу. Дехто з дослідників вважає, що слово "карнавал" походить від латинського "карусноваліс", що означає "святкова колісниця". Інші етимологи припускають, що в основі цього слова лежать два латинських кореня: carno (м"ясо) і vale (прощай). Згідно з цією гіпотезою, свято з"явилося багато століть тому і було своєрідним прощанням з бажаннями плоті перед Великим Постом.




       





















      

Фото REUTERS

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Карнавал в Ріо: веселощі, секс, гроші, смерть (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі