пʼятниця, 23 лютого 2007 16:32

Як росіяни заховали Мазепу у фільмі про Полтавську битву (ФОТО)
5

В українському прокаті з"явилася стрічка російського режисера Олега Ряскова "Слуга государів".

У фільмі на тлі Північної війни розгортається історія двох героїв: шевальє де Брезе та Антуана де Ла Буш. Після того, як вони вчинили дуель, розгніваний французький король Людовик XIV написав по листу Петру Першому і Карлу XII, запечатав, вручив дуелянтам та велів доставити до дворів двох ворогуючих правителів.

Кульмінацією фільму є Полтавська битва, одним з головних персонажів якої був український гетьман Мазепа. Участь України у війні досі є предметом запеклих суперечок між істориками, як українськими так і російськими. Проте Олег Рясков вирішив оминути їх. Мазепа взагалі не з"являється у фільмі.

Про українського гетьмана згадується лише один раз: коли шляхтичі готують замах на Петра. Вони прибувають в табір росіян під виглядом перебіжчиків з листом від гетьмана. На що князь Меньшиков з товаришами реагують так: "Мазепа-то до Карла подався, сучий хвіст!"

Гетьман Мазепа перейшов на бік Карла XII ще за рік до Полтавської битви. Гетьманову столицю Батурин розгромили російські війська. Вирізали усіх жителів: 6 тис. чоловіків, жінок і дітей. Звістка про бійню в Батурині змінила плани багатьох із потенційних прибічників Мазепи. Єдиною значною групою українського населення, що таки стала на бік гетьмана, були запорожці.

28 червня 1709 р. відбулася Полтавська битва — одна з найважливіших битв у європейській історії. Переможцем у ній вийшов Петро І, у результаті чого провалилися плани Швеції підпорядкувати собі Північну Європу. Росія ж забезпечила собі контроль над узбережжям Балтійського моря й почала перетворюватися на могутню європейську державу.

Втікаючи після поразки від переслідування російської кінноти, Мазепа і Карл XII знайшли притулок у Молдавії, яка належала Османській імперії. Тут, біля міста Бендери, 21 вересня 1709 р. Іван Мазепа помер.

Протягом 200 років після смерті Мазепи за наказом російських царів у православних церквах Мазепі виголошували анафему.


"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Як росіяни заховали Мазепу у фільмі про Полтавську битву (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі