середа, 26 червня 2013 16:40

Іван Андрусяк радить, як не вляпатися в "пожиттєве рабство"

Іван Андрусяк радить, як не вляпатися в "пожиттєве рабство"
Фото: oa.edu.ua

На початку місяця співвласників видавництва "Факт" засудили на 6 років за шахрайство. Багато авторів "Факту", та й не тільки, уже після суду почали розповідати, що в них теж позичали гроші і не повернули.

Gazeta.ua поцікавилася, чи були ще випадки, коли видавництво повелося негарно щодо авторів, працівників та читачів. І з'ясувала, що великі видавництва часто оформлюють угоди так, що письменник потрапляє в пожиттєву кабалу. Приміром, зазначають: видавництво має права на книжку на весь термін дії закону "Про авторське право". Або прописують, що автор замість гонорару отримує відсотки від продажів. І письменник з однієї книжки може отримувати по 40-50 копійок.

Письменник Іван Андрусяк називає себе "абсолютно юридично безграмотною істотою".

"І мені ті формулювання ( у договорах - Gazeta.ua) голови не тримаються - так що я перших кілька разів вляпався був у "пожиттєве рабство", а тепер намагаюся друзям показувати, які більш-менш компетентні. Крім цього, дивлюся ще на пункти про те, на яку територію поширюються права (це щоб не був заблокований імовірний переклад тексту іноземною мовою), наполягаю на тому, щоб ніхто, крім мене самого, не мав права на переробку, скорочення та будь-які інші зміни в тексті, крім узгоджених зі мною правок редактора й коректора. І, зрозуміло, фінансові питання", - дає пораду письменник менш знаним колегам.

Зараз ви читаєте новину «Іван Андрусяк радить, як не вляпатися в "пожиттєве рабство"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі