Ексклюзиви
середа, 26 червня 2013 09:20

"Перекривати кредит ще більш проблемним - доволі безглуздо" - Завен Баблоян про "Факт"

"Перекривати кредит ще більш проблемним - доволі безглуздо" - Завен Баблоян про "Факт"
Фото: bukvoid.com.ua

На початку місяця співвласників видавництва "Факт" засудили на 6 років за шахрайство. Видавці начебто видурили у шести підприємців близько 3,5 мільйонів гривень. Інокентій Вировий та Станіслав Чистяков стверджують, що брали кредити на видання книжок, але віддати борг завадила криза 2008-го.

"Кредитний важіль в такому повільному бізнесі, як книговидання - і дуже потрібна, і дуже ризикована штука, бо гроші "ростуть" швидше, ніж продаються книжки, - коментує цю ситуацію Gazeta.ua Завен Баблоян із харківського видавництва "Треант". - Тому видавці змушені або "перекриватися" в різних сегментах та стратегіях, видаючи, наприклад, "повільні" книжки за рахунок "швидких", і тоді є ризик не розрахувати. Або гальмувати весь бізнес, і тоді ризик - це взагалі звалитися "в штопор".

"Швидкими" книжками Баблоян називає шкільну літературу, чтиво, класику, які швидко розкуповують, "повільними" - молодих, сучасних, невідомих письменників. Баблоян не знає, як у "Факту" було з фінансами.

"Але перекривати один кредит іншим, ще більш проблемним - це виглядає доволі безглуздо, - додає видавець. - Хоча це легко казати ззовні. Я бачив таке пояснення, що різко просіли продажі. А вони на них розраховували. Проблема в тому, що книжки - неліквідний товар, швидко перегнати їх назад в гроші, хоча б і з втратами - нереально. Думаю, була якась помилка або ризик в розрахунках перспективи. Але й ситуація, враховуючи, скажімо, гроші, які раптом зависли в торгівельних мережах, була в цілому вкрай важкою. Ви ж, мабуть, бачили різки зміни в багатьох видавництвах - скажімо, різке "скидання баласту" в "Гранях" чи майже параліч у "Нори-Друк". Мале видавництво, в якому я працював в 2008-2009, закрилося. Трохи легше було великим багатопрофільним видавництвам, але й тим довелося міняти стратегію - скорочувати "повільні" сектори, міняти стратегії продажів, скажімо, виходити з мереж, прориватися далі до дрібних торговців, скорочувати витрати, зменшувати наклади та збільшувати асортимент".

Зараз ви читаєте новину «"Перекривати кредит ще більш проблемним - доволі безглуздо" - Завен Баблоян про "Факт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі