пʼятниця, 21 червня 2013 09:05

"Може - невміння, може - неудача. З ким не буває" - що говорять письменники про "Факт"

"Може - невміння, може - неудача. З ким не буває" - що говорять письменники про "Факт"
Фото: inhabitat.com

5 червня співвласників київського видавництва "Факт" Інокентія Вирового та Станіслава Чистякова посадили за шахрайство на 6 років. Gazeta.ua запитала письменників, які друкувалися у видавництві, що вони про це думають.

Маріанна Кіяновська

- Насамперед, я не вважаю Вирового і Чистякова, і навіть Фінкельштейна шахраями. Не хочу їх в усьому виправдовувати, але шахраями у кримінальному значенні слова вони не є. Більше того, Інокентій Вировий не втік, не сховався, а до останнього намагався повернути борги "Факту", хоча, за великим рахунком, більшість грошей позичав не він, бо, наприклад, я гроші позичала не Вировому, не Чистякову, а таки Фінкельштейну.

По-друге, стосовно тендеру. Свого часу Красовицький називав фантастичну, у кільканадцять мільйонів, суму, на яку держава "кинула" українських видавців. Я знаю, що серед тих, хто потерпів у цій ситуації, були і "Факт", і "Фоліо". Просто "Фоліо" працює на ринку в основному з відомими, розкрученими авторами, а "Факт" видавав декілька абсолютно некомерційних книжкових серій, у тому числі - поетичну "Зона Овідія", яка на момент краху видавництва налічувала майже півсотні книг.

До слова, я не одна, хто не звернувся до суду, хоч на те начебто були всі підстави. Не хочу називати імен, хай кожен говорить за себе, але ті, хто не почали судового переслідування Вирового і Чистякова, керувалися приблизно тими ж міркуваннями, що і я: стався фатальний збіг обставин, а вони мали нещастя звязатися не з тими людьми. І мені їх по-людськи до болю шкода. Тепер щодо суду та відомих мені обставин. У процесі суду деякі рішення приймалися неправомірно. Я думаю, очевидною є шахрайська схема, за якою діяли, зокрема, позивачі, можна довести факт злочинної змови. Ще раз підкреслюю, я вважаю, що Вировий і Чистяков повинні відповідати за законом, але при тому має відбутися справедливий і неупереджений суд, причому відповідачами повинні бути не тільки вони, а й щонайменше ще троє чи четверо людей, причетних до цієї справи.

Ірен Роздобудько

- Мені вони нічого поганого не зробили... )) Видали книжку, заплатили гонорар, привезли прямо додому 20 примірників "авторських" і дуже ввічливо обходились, на відміну від Мацкевича. Навіть якщо вони винні... Я нічого про те не знала, а те що було - було по-людські.

Катерина Бабкіна

- Діяльність, яку провадило видавництво "Факт" в середині двотисячних (назвемо це так) була великою мірою марною працею, але - вкрай важливою марною працею. На мій погляд, вони чи не єдині були дійсно відкриті до співпраці з молодими, навіть невідомими, авторами. Всі про це знали, говорили - написав книгу, ніхто тебе не знає - йди в "Факт". Я переконана, вони дійсно читали усі рукописи, шукали, іноді, природньо, помилялися - так виходили книги авторів, котрі згодом ніколи більше не поверталися до писання, і то на краще. Але ж і саме вони першими видали по-людськи, в твердій палітурці, і включили в загальноукраїнську систему книгопостачання твори тих, хто зараз розвивається і залишився в літературі. Про фінансові моменти говорити мені складно - видавництво звернулося до мене, й за якийсь час я надала рукопис. Умови договору ми обговорювали, ніхто мене не силував нічого підписувати, й договір в кінці виглядав так, як усім підходило, сума гонорару мене та дизайнера влаштувала, все було виплачене вчасно, книга надходила у книгарні. Потім, я знаю, активно шукали гроші - під відсотки, як завгодно, на нові проекти, котрі мали принести, очевидно, прибуток. Може сталася криза, може просто - не в цій країні заробляти, може, не знали як - тут в нас кругом і поруч люди, котрі сильні в ідеологічній складовій, виявляються безрукими в веденні бізнесу. Коли такі речі з кимось стаються - з бізнесом друзів, знайомих, з великими компаніями, я чомусь наївно, але щиро, не вбачаю в цьому злого умислу. Може - невміння, може - неудачу, з ким не буває. "Погоріли", чи щось на кшталт того - якась фатальна штука, яка відбулася і все.

Павло Коробчук

- У 2007 році, коли в нас з Горобчуком і Коцаревим в "Факті" вийшла книга, ми дуже тішилися з наданого кредиту довіри, видавництво було на шаленому ходу. Згодом "Факт" мене напряму кинув на незначну, але принципову суму - мали видати за спонсорські гроші 1000 примірників, а видали лише 100. Багатьох інших людей кинули на значно-значно більші гроші.

Богдан-Олег Горобчук

- Я знаю ніби два різні видавництва - одне з них ризикувало видавати молодих, мало декілька вкрай потрібних проектів - серій книг молодої української прози, якісної гуманітаристики, видавало молоду поезію не за гроші авторів, як це багато хто робить - а на власний страх і ризик. Воно було найкращим українським видавництвом 2000-х років. І є ніби інший бік медалі - фінансовий. В нього я ніколи не втручався, по можливості. Знаю, що у представників видавництва були певні фінансові взаємини з деякими представниками письменницького середовища, і що зрештою письменники скаржились на проблеми. Проте особисто мене це не стосувалося, а в подробиці я не вникав, тож це може цілком виявитися чутками. Думаю - суд покаже факти, і тоді громадськість їх оцінить. Тому ось цей "темний" бік "Факту" мені коментувати складно, проте зі "світлого" боку видавництво залишається взірцевим, саме таким, якого зараз дуже не вистачає Україні.

Зараз ви читаєте новину «"Може - невміння, може - неудача. З ким не буває" - що говорять письменники про "Факт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі