пʼятниця, 01 грудня 2017 09:45

Художники збирають кошти для жертв епідемії холери

1 грудня 1884 року у Парижі відбулася перша виставка Товариства незалежних художників. Серед її членів — неоімпресіоністи Жорж Сера, Альберт Дюбуа-Пілле та Поль Сіньяк.

Представили один з шедеврів Сера "Купальники в Аньєрі". Зображує людей, які сидять на березі Сени. Художник застосував складні техніки мазків. Використав теорію кольору, захоплення якою пізніше посприяло виникненню методу пуантилізму.

Є зразком монументального мистецтва. Розмір полотна — 2 на 3 метри.

Автор: impressionism.su
  Жорж Сера. «Купальники в Аньєрі», 1884
Жорж Сера. «Купальники в Аньєрі», 1884

Картину сприйняли неоднозначно. Стала широко відомою після смерті художника в 31 рік. Нині полотно є частиною Національної галереї у Лондоні.

Також на виставці були представлені роботи Анрі Кросса, Армана Гійомена, Шарля Анграна, Оділона Редона.

Всі отримані кошти планували передати постраждалим від холери. У ті часи спалахнула п'ята пандемія захворювання. Однак доходи були мізерними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник створює роботи за допомогою порожнечі

Ця виставка стала однією з перших альтернативних експозицій того часу. У Франції ХІХ століття експозиції художників відбувалися лише за згодою журі Академії витончених мистецтв. Виставка називалася Паризьким салоном, проводилася раз на два роки. Для участі потрібно було пройти відбір.

Багатьом новаторам не вдавалося догодити естетичним смакам журі, члени якого не визнавали жодних відхилень від традицій. Зокрема 1963 року з-поміж 5 тисяч робіт не прийняли 3 тисячі.

Автор: colta.ru
  Жорж Сера. “Недільне післяобіддя на острові Гранд Жатт”, 1886
Жорж Сера. “Недільне післяобіддя на острові Гранд Жатт”, 1886

1884 року митці почали гуртуватися для відстоювання своєї творчості. Міська влада Парижа дозволила проведення виставки для художників, чиї роботи не включали до експозицій мистецьких салонів. Виставка проходила у бараках на місці спаленого палацу Тюїльрі. Тривала протягом місяця — з 15 травня по 15 червня 1884 року.

Близько 400 художників представили 5 тис. картин. Як відзначають мистецтвознавці, серед них було багато нездар. Попри це, виставка викликала більший інтерес, ніж офіційна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У прокат виходить перший у світі фільм, намальований олією на полотні

Саме після цієї експозиції виникло Товариство незалежних художників. З 1885 року Сера, Сіньяк та інші митці почали розвивати метод живопису під назвою "пуантилізм". В його основі — манера письма окремими крапкоподібними мазками.

Серед найвідоміших картин цього напрямку - "Недільне післяобіддя на острові Гранд Жатт" і "Парад (Деталь)" Жоржа Сера, "Сніданок" та "Вид на Колліур" Поля Сіньяка.

Автор: safiullin.su
  Поль Сіньяк. Saint Tropez. Sunset in the Pine Woods, 1896
Поль Сіньяк. Saint Tropez. Sunset in the Pine Woods, 1896

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олександр Ройтбурд намалював 18 іронічних картин про історичних персонажів

Членами Товариства незалежних художників у різні часи були такі митці, як Вінсент Ван Гог, Едвард Мунк, Казимир Малевич та інші. Щорічні виставки товариства визначали мистецькі тенденції початку XX століття.

Зараз ви читаєте новину «Художники збирають кошти для жертв епідемії холери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі