пʼятниця, 24 листопада 2017 06:50

Олександр Ройтбурд намалював 18 іронічних картин про історичних персонажів

Автор: Анастасія Хлапоніна
  Картину ”Потьомкін і броненосець” художник Олександр Ройтбурд створив цього року. Увійшла до іронічної серії ”Галантна доба Просвітництва”
Картину ”Потьомкін і броненосець” художник Олександр Ройтбурд створив цього року. Увійшла до іронічної серії ”Галантна доба Просвітництва”

— Це найабсурдніша і водночас найглибша моя виставка. Хуліганська вигадка. Ідея народилася випадково. Гостював у друга в Італії. Випивали, багато розмовляли. Показав мені портрет французького філософа XVIII cтоліття Вольтера в домашньому халаті. Я захотів створити іронічну серію про історичних персонажів, — розповідає одеський художник Олександр Ройтбурд, 56 років. У київській галереї "Арт Юкрейн" відкрилася його виставка "Галантна доба Просвітництва".

— 18 робіт написав протягом цього року. Надихався творами міського наївного мистецтва. Непрофесійних художників, які малювали портрети у вишуканих костюмах на тлі яскравих пейзажів, з екзотичними птахами чи тваринами, — продовжує Ройтбурд.

— Люблю XVIII cтоліття. Йому притаманна граційність і навіть легковажність. На зміну прийшла епоха Просвітництва з культом знань, строгості в усьому. Поєднав ці два історичні періоди. На Григорія Сковороду замість чорного жупана одягнув блакитні панталони. Фаворита російської імператриці Катерини II Григорія Потьомкіна зобразив у маскарадному костюмі біля броненосця (ссавець, який водиться в Центральній і Південній Америці. — ГПУ).

Писав переважно філософів, твори яких були в домашній бібліотеці. Це Шопенгауер, Монтеск'є, Гегель, Ніцше. Знайомий з їхніми ідеями. Закінчив серію на 100-річчя Жовтневої революції. На картині "Сто років самотності" ідеолог більшовизму Лев Троцький сидить голий біля прірви. Навколо літають різні предмети — ложка, соска, мікроскоп, серп. Хотів показати, що ідеологія більшовиків була викривленою версією просвітницьких ідей.

Виставка "Галантна доба Просвітництва" триватиме в галереї "Арт Юкрейн" до 29 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Ройтбурд намалював 18 іронічних картин про історичних персонажів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути