пʼятниця, 22 лютого 2013 12:44

Художник з Донецька робить фотореалістичні картини ржавих машин та полишених гаражів
10

Фото: Фото: Вікторія Хоменко

В арт-центрі "Я Галерея" відкрили нову виставку робіт 26-річного художник з Донецька Сергія Дегтярьова.

Десяток картин з лаконічною назвою "Прихована рослинність" виглядають як фотографії. Підійшовши ближче, розумієш, що художник користувався полотном і фарбами. Лише на одній картині збоку зображені люди. На всіх інших – в основному полишений кимось транспорт. Велосипеди, машини, мопеди, іржаві гаражі та причепи.

"З дитинства ми запам'ятовуємо запахи повітря й землі, запах трави, те, як по-різному пахнуть пори року. Оскільки я народився в Донецьку мені врізалися в пам'ять ще й запахи вугільної топки і мокрої іржі, запах сірки з териконів. А бараки з хрущовками видавалися дуже красивою архітектурою, - каже художник Сергій Дегтярьов.

Тому краєвиди переважно змальовані з реального Донецька. Над серією цих картин Сергій Дегтярьов працював півроку.

"Хтось залишив два велосипеди. Жіночий та чоловічий. За ними двері і глядач уже сам домислює "приховану чуттєвість" цієї картини, - пояснює художник одне зі своїх полотен, на передньому плані якого два велосипеди з синьою рамою. Хтось прихилив їх до іржавої залізної прибудови. - Картини створював за принципом кадру, який ми можемо бачити, приміром, з вікна. Але за таким, здавалося б, звичним пейзажем є передчуття чогось тривожного, неочікуваного".

"Цей проект - про любов до батьківщини в загальному сенсі. Тут - любов до землі, предметів і всього, що до неї приросло або ж з неї вийшло, як і я сам. Любов до миті, яку проживаємо в цьому місці, тут і зараз".

У кількох абзацах в анотації до виставки Сергій Дегтярьов описав, що означає назва "Прихована рослинність":

"Кажуть, що створене людиною не має відношення до природи. Це правило працює до того часу, поки природа не починає перетворювати ці творіння. Вони облагороджуються, іржавіють, стають продовженням живого, цілком з ним зливаються. Це і є гармонія… Все це - пустир, і в ній - наша прихована рослинність... З неї, крізь солодку пам'ять і біль, пробивається жива душа".

Виставка триватиме до 11 березня. Арт-центр "Я Галерея" знаходиться за адресою вул. Хорива, 49Б.

Зараз ви читаєте новину «Художник з Донецька робить фотореалістичні картини ржавих машин та полишених гаражів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі