вівторок, 19 лютого 2013 05:15

"Зараз об нас можна витерти ноги — плюнути і розтерти. А тоді боялися"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Картину білоруського художника Олексія Равського можна побачити у столичному ”Мистецькому Арсеналі” до 24 лютого на виставці ”Файн Арт Юкрейн”
Картину білоруського художника Олексія Равського можна побачити у столичному ”Мистецькому Арсеналі” до 24 лютого на виставці ”Файн Арт Юкрейн”

Понад 500 робіт сучасних митців зібрали у столичному "Мистецькому Арсеналі". Тут до 24 лютого триває виставка-ярмарок "Файн Арт Юкрейн".

— У нас така енергія кипіла — за ніч малювали по кілька 3-метрових полотен, — каже художник 51-річний Олександр Ройтбурд. На ньому бордові кашкет і шарф. В "Арсеналі" холодно. — 1987-го вперше написав 2-метрову картину. Того року відбувалося все — руйнувалися стереотипи. І високе начальство більше всього боялося щось заборонити. Зараз об нас можна витерти ноги — плюнути й розтерти, а тоді боялися. Бо рухнула залізна завіса.

Разом з художником Тиберієм Сільваші вони сидять на риплячому зеленому дивані в одеській залі. Вона відтворює побут квартири. На підлозі радянський телевізор і синій торшер. Тут представили роботи групи одеських митців "Бебеля, 19".

Помешкання за цією адресою належало музиканту Володимирові Асрієву. З 1976-го він влаштовував удома виставки друзів. В офіційних галереях їм забороняли виставлятися.

Полотна у залі невеликі — 50х50 см.

— Тоді формати були такі, не більше телевізора. Роботу міг дозволити собі купити інженер, адвокат чи лікар у свою "хрущовку". Коштували такі картини не більше 30-50 рублів, — говорить Олександр Ройтбурд.

Неподалік юнак розглядає зображення золотого Сталіна. Під ним енкаведисти з чорними крилами тримають мечі. Праворуч кат суне в око чоловіку льодоруб. Це робота київського художника 53-річного Дмитра Фіщенка "Історичний пейзаж на тлі золотого Вождя".

— Однозначно, антисталінська річ. Тут і кремлівські елементи, і напівфантастичні самураї у фуражках та інквізитори. Це розвінчання ролі вождя, батька народу, — пояснює куратор виставки Олександр Соловйов, 60 років. Поряд висить десяток політичних плакатів. На одному зображений кип'ятильник. — От кип'ятильник — це передчуття розжарення, що от-от щось станеться в СРСР.

Найбільше відвідувачів у залі із 47 картинами 1980-х. Там є полотна Тетяни Яблонської, Тиберія Сільваші, Леся Подерв'янського. Кожну другу роботу відвідувачі знімають на телефони чи фотоапарати. Особлива увага до скульптур — побілених людських фігур.

— Мені все-таки близьке сучасне мистецтво. Але інколи тут бувають незрозумілі кубічні обличчя, як у конструкторі "лєґо", — каже киянка 26-річна Анна. Фотографує на айпад картину з повними жіночими ногами в фіолетових панчохах у горошок.

Вартість квитка: 40 грн — дорослий, 20 грн — студентський, діти до 12 років — безкоштовно. Для найменших підготували спеціальну програму — заняття з каліграфії, вишивки, живопису.

Зараз ви читаєте новину «"Зараз об нас можна витерти ноги — плюнути і розтерти. А тоді боялися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути