середа, 29 травня 2013 10:13

Гурт "Фолькнери" змішають Чорне і Біле моря
7

Фото: Фото: dvokolisni.livejournal.com

Два місяці проведуть у фольклорній експедиції учасники київського гурту "Фолькнери". Від Чорного до Білого моря в Карелії їхатимуть велосипедами. Подорож почали 22-го травня з Одеси.

"В Одесі це треш: автомобілісти "підрізають" з усіх сторін. Як ми потім довідалися, велосипедистів водії тут називають "хрустиками" - дуже "прикольно хрустять" під колесами, - пишуть "Фолькнери" про початок подорожі на своїй сторінці в Живому Журналі. - Ще перед виїздом мусили скупатися в морі, бо нас перестрів один дядечко-велосипедист, дуже колоритний одесит, який сказав: "Нєт, рєбятушкі, пабивать в Одесє і нє зайті в тєатр ілі не скупаца в море - такі ето грєх. Ну, ладно, ви на вєлосіпєдах, тогда тєатр прощаю вам, а вот скупаца в море нужно!".

Зараз музиканти у Кіровоградській області. До Києва їх їде троє - Володимир Муляр, Ярина Квітка та Юлія Совершенна. Остання подорож до Карелії не продовжить, а залишиться у столиці. Протягом усієї експедиції "Фолькнери" збиратимуть народні пісні. Їх потім виконуватимуть на сцені.

"Карелія - бо ніколи там не були. Там красива природа і, звичайно, цікавий фольклор, про який мало знаємо. Він дуже пов'язаний з язичництвом, шаманством, - каже телефоном Володимир Муляр. - Проїдемо через Східну Білорусь. Побуваємо у Санкт-Петербурзі. Спробуємо звернути до Фінляндії. Нас усі постійно лякають скаженими карельськими комарами. Там безлюдні місця, мало населених пунктів, кругом природа і дикі тварини. Розказували, що у Карелії знаходиться багато в'язниць. І час від часу можуть траплятися утікачі звідти".

Музиканти везуть на велосипедах з 15 кілограм вантажу. Серед речей - теплий одяг та музичні інструменти - колісна ліра і барабан. Також везуть у слоїку воду Чорного моря. Коли дістануться кінцевої точки, хочуть змішати між собою Чорне і Біле моря.

"Щоб не втрачати форму, будемо по дорозі співати. Обмінюватимемося піснями з тими, хто співатиме нам, - каже Ярина Квітка. - По поверненні, через два тижні, їдемо на гастролі до Польщі. Через експедицію змушені були відмовити 6-7 фестивалям".

З пройденого мандрівникам найбільше запам'яталася Одещина.

"Там кругом красиві пагорби і дуже глухі села. Будиночки пофарбовані в блакитний чи синій. А ще тут страшенно спекотно: ні озерця, ні річечки - висохло. Дивує одне, що за 6 днів подорожі нас ніхто нічим не пригостив", - закінчує Ярина.

Ця експедиція є п`ятою для "Фолькнерів". Попередні відбулися до Абхазії, навколо Чорного моря, через Україну з Ужгорода до Луганська, а також до Італії через польські Бескиди і Татри. У подорожах музиканти збирали пісні різних народів та знімали документальні фільми.

Зараз ви читаєте новину «Гурт "Фолькнери" змішають Чорне і Біле моря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі