вівторок, 28 травня 2013 05:45

Ющенко підспівував "Червону руту"

Ющенко підспівував "Червону руту"
24-го травня у київському палаці "Україна" відбувся концерт музично-мистецького "Проекту Івасюк". Фото: Анна Балакир

— Музика Івасюка краще звучить у закритому приміщенні. Тоді зводиться у гармонію. На повітрі усе це розсіюється, — каже художній керівник академічної капели "Трембіта" Микола Кулик, 54 роки. 14 травня у київській Малій опері він проводить відкриту репетицію проекту, присвяченого композитору Володимиру Івасюку.

— Уперше побачив Івасюка у Львівському управлінні культури. Тоді нас звела одна проблема — обох хотіли вигнати з консерваторії. Я мав пропуски, бо бракувало засобів до існування, мусив працювати на халтурах. Володі ж усе не вдавалося здати предмет "класична поліфонія", — продовжує Микола Кулик.

Композитор загинув 30-річним 18 травня 1979 року. Тіло Володимира Івасюка знайшли у військовій зоні Брюховицького лісу неподалік Львова. Родина вважає, що його вбили представники КДБ.

— Пісні Івасюка можна виконувати не лише з оркестром, але й з рок-гуртом. Досі в Україні не з'явився ніхто, хто міг би зробити в музиці щось цікавіше, — на сцену підіймається Фома з гурту "Мандри"— музикант Сергій Фоменко, 41 рік. — Маю дві улюблені пісні — "Я піду в далекі гори" і "Червона рута". Для мене еталоном виконання пісень Івасюка лишається ансамбль "Смерічка". Із сучасних люблю Тараса Чубая. Подобається танцювальність цієї музики, але разом із тим у ній є романтика. Зараз танці відіграють практичну роль — аби подригатися. Має бути у пісні якась глибина. Івасюк до цього саме так підійшов.

Уперше проект представили у березні у Львівській опері.

На концерт 24 травня у столичний палац "Україна" прийшов колишній президент Віктор Ющенко із дружиною Катериною. "Червону руту" у виконанні Тараса Чубая підспівує разом із залом.

— Володя був вимогливий до поетів, з якими працював, і до виконавців. Тому вийшло таке колосальне поєднання гарної музики, поезії і співаків, — каже в холі старша сестра композитора Галина Івасюк-Криса, 62 роки.

На київському концерті виконали 22 пісні. Квитки коштували від 150 до 950 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко підспівував "Червону руту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути