неділя, 19 лютого 2012 11:07

Головний приз "Берлінале" дістався двом 80-річним братам-італійцям
14

Португальський режисер Мігель Гомеш
Фото: ФОТО Reuters
Ведуча вечора Анке Енгельке
Член журі Шарлотта Гінзбург
Голова журі Майк Лі

Церемонія нагородження 62-го Берлінського кінофестивалю пройшла в суботу ввечері. Журі під головуванням англійського режисера Майка Лі присудило "Золотого ведмедя" фільму 80-річному Паоло та 82-річному Вітторіо Тавіані "Цезар повинен померти". Це дотепна і милосердно коротка (всього 76 хв.) історія про те, як реальні мафіозі, бандити і вбивці ставлять в тюремному театрі шекспірівського Юлія Цезаря.

Друга за значенням нагорода, гран-прі журі, дісталася молодому і на рідкість різнобічного угорському режисеру Бенедеку Флігауфу. Спробувавши себе і в експериментальному кінематографі ("Чумацький шлях"), і в мейнстрим-фантастиці ("Черево"), Флігауф звернувся до соціального кінематографу: його новий фільм "Просто вітер" розповідає про розправи над циганською етнічною меншиною.

Улюбленець місцевої публіки і критики Крістіан Петцольд, один з лідерів так званої Берлінської школи, задовольнився призом за кращу режисуру. Його "Барбара" представляє собою скромний, але практично бездоганно зроблений драматичний трилер із східнонімецького минулого.

Зовсім юна дебютантка Рейчел Мванза отримала "Срібного ведмедя" за кращу жіночу роль ("Заколотниця", Канада). Також журі відзначило китайську "Долину білого оленя" за операторську роботу ("Срібний ведмідь" за видатні художні досягнення) і португальське "Табу" - за новаторську кіномову (приз імені засновника фестивалю Альфреда Бауера).

Режисер "Табу" Мігель Гомеш - екс-кінокритик, який зняв примхливий чорно-білий фільм, - пожартував на церемонії, що аж ніяк не розраховував отримати нагороду за новаторство, адже він зробив "старомодне кіно". Крім того, "Табу" передбачувано отримало приз міжнародної критики - це справжнє кіно для синефілів.

Єдиною несподіванкою з деякою натяжкою можна назвати хіба що присудження відразу двох "Срібних ведмедів" рядовій данській костюмній драмі "Королівський роман" (за сценарій і кращу чоловічу роль).

Програма цьогорічного Берлінале підібралася рівна і достатньо цікава, але на цей раз в конкурсі не було шедеврів. Не було ні "Туринського коня", ні "Розлучення Надера і Сімін", як в минулому році. За відсутності явних лідерів перемогли консерватизм і досвід.

Зараз ви читаєте новину «Головний приз "Берлінале" дістався двом 80-річним братам-італійцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі