четвер, 23 березня 2017 09:00

Гендель слухав "Месію" і плакав

Гендель слухав "Месію" і плакав
Георг Гендель. ФОТО: static.err.ee

Німецький композитор Ґеорґ Гендель створив ораторію "Месія" за 24 дні. Прем'єра відбулась 23 березня 1743 року в Лондоні. Слуга Генделя часто бачив митця, коли той плакав за столом, зачарований красою своєї музики.

Ораторію "Месія" – найвідоміший свій твір, замислював для виконання на Великдень. У різдвяні концерти зазвичай включають першу частина ораторії і хор "Алілуя". Цей твір можна почути також на пасхальному тижні, а арію I know that my Redeemer liveth – під час заупокійних служб.

Протягом семи років після прем'єри ораторія "Месія" йшла без оригінальної назви. Публіка сприймала її стримано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пісня про вокзал потрапила до топ-50 найкращих композицій усіх часів

Сьогодні це дуже популярний музичний виступ, в якому беруть участь оркестр, хор і чотири солісти. Найвідоміший фрагмент ораторії – хор "Алілуя", що завершує другу з трьох частин. Глядачі іноді розходяться після цього номера – думають, що це кінець.

Ґеорґ Гендель (1685-1759) – німецький і англійський композитор епохи бароко, відомий своїми операми, ораторіями і концертами. Народився в Німеччині. Отримавши музичну освіту і досвід в Італії, переселився до Лондона, згодом став англійським підданим. Найвідоміші твори композитора: "Месія", "Музика на воді" і "Музика для королівського феєрверку".

Зараз ви читаєте новину «Гендель слухав "Месію" і плакав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі