середа, 09 квітня 2014 16:48

Французи, елегантний Курков, натовп на Жадана, Ярош з охороною - відкриття Книжкового Арсеналу
20

Фото: Олександр Заклецький

8 квітня відбулось відкриття 4-го Міжнародного фестивалю "Книжковий Арсенал" у столичному Мистецькому арсеналі.

Цьогоріч почесним гостем форуму є Франція. За словами письменника Юго Праделя, він вражений, що попри майдан українцям вдалося організувати Книжковий Арсенал. 

"Франція завжди була тією країною, що приймала іноземних авторів, які з часом ставали французькими. Також країна видає найбільше літературних перекладів у світі, - додає Прадель"

Письменник Андрій Курков на церемонію відкриття прийшов у білому фраці та краватці-метелику. Його нагородили найвищою нагородою Франції Орденом Почесного Легіону. Письменник розповів, що про це йому повідомили ще у вересні торік. Нині готується до друку книжка Куркова про майдан.

До Мистецького Арсеналу також завітали учасники самооборони майдану.

"З одного боку нові твори шукаю, з іншого - хотілось вийти з майдану подивитися на людей. Там контроль, несеш службу, а хочеться побути простим відвідувачем, - Богдан 4-ої сотні самооборони гортає книжку "Перунові діти". На майдані 3 місяці. - Зараз затишшя перед бурею. Впевнений Росія щось ще зробить. Я морально готовий, бо служив в армії та навчався у військовому ліцеї."

Найбільший ажіотаж викликали заходи за участі Сергія Жадана. Третя зала, де відбулись читання його віршів, була повністю забита слухачами. На Арсеналі він презентував свою нову збірку поезії "Динамо Харків". Видавництво "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" розпродало 100 примірників книжки за півгодини. Більше з собою не взяли. Збірка коштує 35 гривень.

"Зараз, чесно кажучи, не розумію речі, які я писав 20 років тому. Не те, що вони мені не подобаються, я їх не відчуваю. Ти не зобов'язаний відповідати тим самим інтонаціям, що й 20 років тому, - пояснює Сергій Жадан. На голові у нього видніється залисина і рана після побиття на харківському майдані. - Зараз я би не назвав Варшаву зігнилою. Вірш написав у 1994-ому, за 20 років встиг полюбити це місто. Колись написав, що Харків — це місто байстрюків. Зараз так нізащо б не сказав."

Захід відвідали також Міністр культури Євген Нищук, телеведуча Соломія Вітвіцька, акторка Ольга Сумська з чоловіком, політики Віталій Кличко, Ольга Богомолець та Дмитро Ярош із чотирма охоронцями.

У рамках форуму відбудеться 200 подій, у яких візьмуть участь 30 письменників з 10 країн. Книжковий Арсенал триватиме до 13 квітня. Вхід на подію коштує 20 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Французи, елегантний Курков, натовп на Жадана, Ярош з охороною - відкриття Книжкового Арсеналу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі