четвер, 12 вересня 2013 20:03

Фільм "Параджанов" висунутий на премію "Оскар" від України

Фільм "Параджанов" висунутий на премію "Оскар" від України
Фото: arthousetraffic.com

Від України на премію "Оскар" у категорії "Кращий фільм іноземною мовою" була висунута стрічка "Параджанов" про видатного радянського кінорежисера Сергія Параджанова. Про це повідомляє Аrthousetraffic.com.

Сьогодні, 12 вересня, Український Оскарівський комітет офіційно оголосив фільм-номінант від України в 2013 році на премію Американської кіноакадемії. Ним стала спільна кіноробота Сержа Аведікяна та Олени Фетісової "Параджанов". Нагадаємо, що в шорт -листі відбору виявилися ще 2 українські кінострічки - "Вічне повернення" Кіри Муратової та "Хайтарма" Ахтема Сеітаблаєва.

Фільм "Параджанов" - перша повнометражна стрічка співрежисерів Сержа Аведікяна (Франція) та Олени Фетісової (Україна), знята за підтримки Державного Агентства України з питань кіно у копродукції України, Франції, Грузії та Вірменії з бюджетом у 2 млн. євро. Картина розповідає історію ексцентричного генія і його конфлікт з радянською владою. Головну роль виконав один Параджанова, актор і режисер, володар "Золотої пальмової гілки" Канн за короткометражний фільм "Гавкаючий острів" Серж Аведікян.

На 4-му Одеському кінофестивалі кінострічка була визнана Найкращим українським повнометражним фільмом і отримала приз "Золотий Дюк".

Світова прем'єра кінострічки відбулася в рамках конкурсної програми "East of the West" кінофестивалю класу "А" у Карлових Варах в липні цього року. Зараз "Параджанов" представлено в секції "Міжнародний конкурс художніх фільмів" 8- го Батумського міжнародного фестивалю авторського кіно (BIAFF) і боротиметься за нагороду критиків на кінофестивалі в Гамбурзі.

На великі екрани кінотеатрів України "Параджанов" виходить 3 жовтня 2013. Генеральним спонсором українського прокату кінострічки виступила ТМ "АрАрАт".

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Параджанов" висунутий на премію "Оскар" від України ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі