четвер, 19 квітня 2012 15:35

Фільм Лозниці "У тумані" позмагається за нагороду в Каннах

Фільм Лозниці "У тумані" позмагається за нагороду в Каннах
Кадр зі зйомок. Джерело: proficinema.ru

Фільм Сергія Лозниці "В тумані" бере участь в основному конкурсі 65-го Каннського міжнародного кінофестивалю, що проходить з 16 по 27 травня, оголосили журналістам в четвер у Парижі.

Сам Лозниця заявив агенції РИА-Новости, що впевнений у майбутньому картини. "Конкурс в цьому році дуже сильний, і я думаю, що наша картина в ньому не загубиться", - сказав режисер.

"У тумані" - екранізація однойменної повісті Василя Бикова. Дія фільму відбувається в окупованій німцями Білорусії в 1942 році - в період, який Лозниця вважає одним з найважливіших і незрозумілих у вітчизняній історії. Головного героя, шляхового обхідника Сущеню, помилково звинувачують у співпраці з окупантами, і до нього на хутір приїжджають два партизана, щоб зробити розправу.

Виконавцем головної ролі став молодий білоруський актор, випускник ГІТІСу Володимир Свірський. Партизан-карателів грають актор єкатеринбурзького Коляда-театру Сергій Колесов і москвич Влад Абашин ("Зворотний рух", "Жила-була одна баба").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві українські стрічки перемогли на World Media Festival

Оператором "В тумані" став румун Олег Муту ("Смерть пана Лазареску", "4 місяці, 3 тижні, 2 дні", "Щастя моє"), а другим режисером - чех Мартін Себік, що працював з Олександром Сокуровим у "Фаусті", а також брав участь у роботі над голлівудськими "Хроніками Нарнії".

Перший ігровий експеримент Лозниці, "Щастя моє", також брав участь в каннській програмі 2010 року й став першим українським повнометражним фільмом, представленим в основній програмі фестивалю.

Францію в конкурсі представляють "Ви ще нічого не бачили" 89-річного класика Алена Рене, "Іржа та кістка" Жака Одіара, де мова йде про безробітного, який закохується в тренера касаток у виконанні Маріон Котійяр, і "Холлі Моторс" Лео Каракса, де головний герой виявляється то вбивцею, то підприємцем, то батьком сімейства.

Поряд з передбаченим усіма експертами Міхаелем Ханеке, у якого в "Любові" головну героїню, частково паралізовану вчительку музики, грає Ізабель Юппер, в конкурсі опинився і ще один австрієць - Ульріх Зайдль з фільмом "Рай: Любов".

З інших європейців будуть датчанин, колись прихильник "Догми" Томас Вінтерберг з "Полюванням", італієць Маттео Гарроне з сатирою на звичаї сучасного телебачення під назвою "Реаліті-шоу". Також британський класик Кен Лоуч з драмою про молодого злочинця "Частка ангелів", знятої в Глазго з непрофесійними акторами, і румунський режисер Крістіан Мунджу, який в 2007 році переміг у Канні з картиною "4 місяці, 3 тижні і 2 дні". Цього разу він привезе заснований на реальній історії фільм "По ту сторону пагорбів", в якому головна героїня намагається вмовити подругу емігрувати з нею до Німеччини.

Девід Кроненберг, який тільки у вересні був у венеціанському конкурсі з "Небезпечним методом", в Канни привезе "Космополіс" - екранізацію роману Дона Делілло про мультимільйонера, який втрачаєь своє життя по дорозі в перукарню. Головну роль зіграв зірка "Сутінків" Роберт Паттінсон. Крім нього, в кадрі з'являються Жюльєт Бінош, Пол Джаматті і Матьє Амальрік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Фестиваль роблять глядачі" - Вікторія Тігіпко

З американських режисерів у програмі - Лі Деніелс c "Газетярем", Джон Хиллкоут з "Поза законом", і Джефф Ніколс з "Брудом".

Латинську Америку представляють мексиканець Карлос Рейгадас з фільмом "Після мороку світло" і Вальтер Саллес з Бразилії з екранізацією класичного роману шістдесятих "В дорозі" Джека Керуака.

З Кореї в конкурс взяли двох однофамільців: Хон Сан Су з фільмом "В іншій країні" та відомого за фільмом "Служниця" Їм Сан Су зі "Смаком грошей".

Іранський класик Аббас Кьяростамі привезе продовження своєї показаної кілька років тому в Каннах картини "Копія вірна" під назвою "Фінал", зняте в Японії і японською мовою.

З Єгипту приїде фільм "Після битви" режисера Юсри Насралла.

Австралієць Ендрю Домінік, відомий з історії "Про те, як боягузливий Роберт Форд убив Джесі Джеймса", знову зняв Бреда Пітта в "Пограбуванні казино".

Судити ці картини належить журі на чолі з італійським режисером Нанні Моретті, повний склад буде оголошений пізніше.

Фільми відкриття і закриття були відомі заздалегідь - це "Королівство повного місяця" Уеса Андерсона і останній фільм Клода Міллера, який помер у квітні, "Тереза ??Д".

Всього, за словами програмного директора фестивалю Тьєррі Фремо, заявки на участь в офіційній каннської програмі подавали 1779 фільмів. З них 54 учасники основного конкурсу і паралельної програми "Особливий погляд" були оголошені сьогодні, доповнення будуть пізніше.

В "Особливому погляді", зокрема, буде казахська екранізація Достоєвського під назвою "Студент", знята Дарежаном Омірбаєвим.

Поза конкурсом покажуть тривимірні експерименти двох італійських класиків - "Я і ти" Бернардо Бертолуччі і "Дракулу" Даріо Ардженто, а також третю частину мультфільму "Мадагаскар", новий фільм Такаши Мііке "Легенда про любов і щирості", і документальну картину про закулісний пристрої Каннського фестивалю, яку його президент Жіль Жакоб зробив разом з Самюелем Фором.

Зараз ви читаєте новину «Фільм Лозниці "У тумані" позмагається за нагороду в Каннах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі