пʼятниця, 05 листопада 2010 08:36

Сергій Лозниця писав сценарій сім років

Автор: фото: Андрій Шматов
  Режисер Сергій Лозниця
Режисер Сергій Лозниця

Фільм київського режисера 46-річного Сергія Лозниці "Щастя моє" здобув гран-прі фестивалю. Режисерові вручили грошову премію $10 тис.

— Раніше я знімав лише документальне кіно, — розповідає він. — Це мій перший ігровий фільм. Сім років тому написав історію про нещасливе кохання, назвав її "Щастя моє". Потім переробляв разів зо п'ять. Із первісного варіанту залишилося кілька сцен, але назву я вирішив залишити. Хоч насправді точніше було би назвати "Нещастя моє".

За сюжетом, водій-далекобійник збивається з дороги і потрапляє в далеке російське село. Там втрачає пам'ять. Ходить від одних людей до інших. Стає свідком, як працівники дорожньо-патрульної служби б'ють безневинного чоловіка. Стріляє в правоохоронців, а потім починає вбивати усіх довкола.

— Я показав ідилічних людей із перебільшеним народним колоритом. У їхніх душах немає чіткої межі між добром і злом. Зрештою такий спосіб життя приводить до взаємознищення. Кажуть, що цей фільм — антиросійський. Насправді мене менш за все цікавила політика. На фестивалі "Кінотавр" у Сочі сподобалася реакція глядачів під час фіналу. Після першого пострілу всі зааплодували. Вони зрозуміли вчинок героя, який розстрілює міліціонерів, як акт справедливої помсти. Після другого пострілу аплодисменти стали гучнішими. Та коли герой застрелив безневинних людей, усе стихло.

— Ми не мали проблем у виборі переможця, — каже член журі, польський оператор Гжегож Кенджєрські, 61 рік. — "Щастя моє" — цікавий фільм. Тривалий час жодна з українських стрічок не перемагала на "Молодості". Ми щасливі, що нарешті змогли відзначити вашу роботу.

— Голова журі, французький режисер Марк Каро вище оцінив музичну шведську комедію "Звуки шуму". Сказав, для нього головне — не політична ситуація, а чи може порадити подивитися фільм друзям. Проте додав, що розуміє, якою важливою є стрічка Сергія Лозниці для пострадянського простору, — зауважує член журі, режисер Сергій Проскурня, 52 роки.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Лозниця писав сценарій сім років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути