вівторок, 27 березня 2012 17:15

"Фестиваль роблять глядачі" - Вікторія Тігіпко
5

Одеський міжнародний кінофестиваль входить до трійки у Східній Європі, вважає президент фестивалю Вікторія Тігіпко
Фото: Фото: Ольга Скороход
Вікторія Тігіпко представляє постер цьогорічного фестивалю
Вікторія Тігіпко представляє постер цьогорічного фестивалю
Постер фестивалю на основі картини «Скелі в Етрета» Олександра Ройтбурда
Олександру Ройтбурду сподобався постер

Одеський міжнародний кінофестиваль є третім у Східній Європі, вважає президент фестивалю Вікторія Тігіпко. За її словами, він поступається лише фестивалям у Карлових Варах і Москві. Про це вона заявила на прес-конференції, присвяченій організації Одеського міжнародного фестивалю-2012.

Вперше приз глядацьких симпатій стане Гран-прі фестивалю.

"Цього року переможця визначатимуть глядачі. Тобто фестиваль роблять глядачі. З великих фестивалів, де переможцем стає картина, яка найбільше прижилася й улюблена всіма, - це фестиваль в Торонто. Також на багатьох європейських фестивалях глядацьким голосуванням визначається фільм, який отримує гран-прі. В нашому випадку, це було рішення, до якого ми йшли два роки. Ми хотіли зробити так з самого спочатку і в цьому році це нарешті відбулося. Цьогріч церемонія відбуватиметься на кожному показі. На кожному показі глядачеві будуть вручати спеціальний бюлетень, в якому буде коефіцієнт за п'ятибальною системою. Глядач може надірвати бал, який вважає за потрібне", - сказала Тігіпко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Одеському кінофестивалі покажуть каннські фільми

Іншим нововведенням є зміна головної фестивальної зали. Нею стане Театр музичної комедії ім. М. Водяного. Новий майданчик розрахований на 1260 місць, що, за словами Тігібко, не менше, ніж у головній залі Каннського кінофестивалю. Організатори сподіваються, що цього року перегляди відвідають не менше 100 тисяч глядачів (у 2011 відвідало 70 тисяч).

До цієї події в театрі проведуть капітальну модернізацію.

Вікторія Тігіпко зазначила: "Це буде нам коштувати чимало... Я думаю, що одесити самі не впізнають фестивальний палац. Це буде подарунком місту. Адже ми виросли, у нас міні-ювілей (3 роки - ред.). Ми хочемо привести громадські приміщення в порядок".

Головним очікуванням для глядачів стане показ на Потьомскінських сходах, де під час фестивалю традиційно демонструють великі кінокартини у супроводі симфонічного оркестру. Цього року фестиваль відкриється фільмом Чарлі Чапліна "Вогні великого міста".

Крім основної програми, відбудеться національний конкурс, в якому можуть взяти участь українські фільми, завершені після 1 січня 2011 року.

Крім цього, в рамках фестивалю пройде ретроспектива українського кіно 1990-х років, а також американського режисера Тодда Солондза, якого називають "найбільш саркастичним інтелектуалом Голлівуду". Солондз проведе майстер-класи і представить українцям свій останній фільм "Темна конячка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Український фільм не мав шансів на приз"

Традиційно на фестивалі працюватимуть літня школа, кіноринок і конкурс на кращий продюсерський проект.

Фестивальний постер в 2012 році створено на основі картини "Скелі в Етрета" одного з найвідоміших українських художників "Нової хвилі" Олександра Ройтбурда.

"Ми дуже давно знайомі. Я глибоко поважаю творчість Олександра за те що він дуже плідний, глибокий, цікавий художник. Його роботи всі люблять і знають. Він має свій оригінальний почерк. Людина з приголомшливим почуттям гумору. Власне, все те, що буде на Одеському кінофестивалі", - зазначила Вікторія Тігіпко.

Сам Ройтбурд назвав романтичним сюжет і його подання на фестивалі. Результат йому сподобався: "Картина це все-таки олійний живопис. А дизайнери зробили її більш умовною, більш умовним зробили фон, трошки змінили розташування. Там є така сіточка, якої на полотні не було. Тобто, скоріше це імедж за мотивами картини "

Третій Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться 13-21 липня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Фестиваль роблять глядачі" - Вікторія Тігіпко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі