вівторок, 10 вересня 2013 11:18

Електронні давачі контролюють людей - новий роман Ярослава Мельника

 

Вийшла друком нова книга Ярослава Мельника "Далекий простір". 14 вересня роман українського литовця презентують на Форумі у Львові серед новинок видавництва "КСД".

Сюжет роману-утопії розгортається у світі, де очі вважаються атавізмом, а можливість бачити – божевіллям. Саме в такому утопічному світі з'являється зрячий юнак Габр. Його намагаються вилікувати, але він вже дізнався про страшну таємницю правителів цього грандіозного хмарочоса-держави, де мільйони людей контролюються електронними давачами і не здогадуються, що живуть за хмарами. Тепер герой змушений тікати від Міністерства контролю.

У передмові до роману письменниця Марія Матіос написала: "Його проза – не по-українські стримана, по-чоловічому небагатослівна, з незвичною для мене енергетикою, незвичними фантасмагоріями і науковоподібною містикою. Його містичні, вигадані герої б'ються над тими ж проблемами, які не дають спокою і моїм – таким українським – персонажам. Хто ми? Звідки? Що таке совість? Мораль. Сумнів. Вибір. Бог. Віра…".

Мабуть тому у романі так багато туги за свободою і світлом.

Письменника Ярослава Мельника критики називають унікальним явищем сучасної літератури. Його книжки багато разів потрапляли до короткого списку "Книга року" у Литві, а також висувалися на здобуття Європейської літературної премії. 2012 року автор став фіналістом конкурсу "Книга року" за версією Бі-бі-сі в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Електронні давачі контролюють людей - новий роман Ярослава Мельника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі