середа, 20 лютого 2019 21:45

Два об'єкти культурної спадщини України можуть увійти до списку ЮНЕСКО

Два об'єкти культурної спадщини України можуть увійти до списку ЮНЕСКО
Кримськотатарський орнамент "Орьнек" (на фото) та Косівська мальована кераміка можуть потрапити до списку ЮНЕСКО. Фото: mincult.kmu.gov.ua

Список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО хочуть поповнити двома об'єктами з України, а саме Косівською мальованою керамікою та кримськотатарським орнаментом "Орьнек". Про це повідомляє УНН.

У лютому 2018 року Міністерство культури України передало до ЮНЕСКО номінаційне досьє "Традиція Косівської мальованої кераміки" для внесення до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Рішення будуть ухвалювати на черговій сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини, яка відбудеться з 9 до 14 грудня 2019 року в Боготі, столиці Колумбії.

Також цьогоріч Мінкультури планує надіслати номінаційне досьє на елемент "Орьнек – кримськотатарський орнамент та знання про нього" для розгляду Міжурядовим комітетом у 2020 році.

"Я радий відзначити, що в останні два роки значно активізувалась робота в напрямi збереження нематеріальної культурної спадщини, - каже міністр культури Євген Нищук. - Адже зберегти багатство народної культури українців, яка є основою нематеріальної культурної спадщини нашого народу, є сьогодні одним із пріоритетних завдань Міністерства культури України".

Нині у списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО є два українські елементи: "Петриківський розпис – українське декоративно-орнаментальне малярство XIX-XXI століть" з 2013 року та "Козацькі пісні Дніпропетровщини" з 2016-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосили лауреатів Шевченківської премії 2019

Косівська кераміка має унікальну техніку оздоблення. Це гравірування, або ритування - розпис покритого білою глиною і підсушеного виробу. Характерна ознака - жовті, зелені, коричневі, подекуди сині кольори. У декоративному оздобленні відображено рослинний і тваринний світ, жанрові композиції з міфологічною, релігійною й побутовою тематикою, сцени праці та свят, звичаїв та обрядів гуцулів. Асортимент виробів виготовлявся, насамперед, для вжитку: миски, макітри, глечики, горнята, зрідка різноманітні іграшки, а також свічники й кахлі.

Кримськотатарський орнамент "Орьнек" містить у собі об'єднані дрібні елементи, переважно рослинного та геометричного характеру, симетричного та асиметричного розташування. Основною символікою є зображення квітів і дерев у відтінках рожевого, зеленого, жовтого і синього кольорів. Орнамент і його елементи здебільшого використовуються у вишивці, на одязі, взутті, головних уборах як декор, на різних видах аксесуарів, у ювелірних прикрасах, на предметах побуту: керамічному та металевому посуді, виробах з деревини, хатньому приладді, в оздобленні меблів, килимових покриттях.

Зараз ви читаєте новину «Два об'єкти культурної спадщини України можуть увійти до списку ЮНЕСКО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі