пʼятниця, 27 липня 2012 12:45

Азаров цінує творчість Тараса Шевченка - офіційна заява

Азаров цінує творчість Тараса Шевченка - офіційна заява
Фото: chasipodii.net

Прем'єр-міністр Микола Азаров вважає, що творча спадщина Тараса Шевченка українською мовою досконаліша і піднесеніша, ніж російською.

Так прес-служба уряду прокоментувала обурення, викликане словами Азарова про "малоросійську мову".

Зокрема, у заяві сказано, що голова уряду щиро поважає українську мову, а творчістю Тараса Шевченка (як літературною, так і живописною) захоплюється і достатньо глибоко її знає.

"Що ж до "малоросійської мови", то це визначення вихоплене з контексту, оскільки в інтерв'ю Миколи Азарова йшлося про те, що так українську мову намагалися визначити в Російській імперії у той період творчості Шевченка, про який говорилося. Таким чином, жодних підстав бачити навіть натяк на неповагу до мови і творчості національного генія України немає", - додано в заяві.

До того ж, у відповідь на заяви критиків слів Азарова, прес-служба підкреслює, що більшість прозових творів Шевченко писав російською мовою.

"На наше прохання старший науковий співробітник, учений секретар відділу шевченкознавства Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка Національної академії наук України Олександр Бронь засвідчив: "Переважна більшість прози Тараса Шевченка, зокрема його повісті, написані російською мовою. З численними українізмами та діалектизмами". Він також підтвердив, що більшість листів Шевченка також написані російською: "Листи написані переважно російською мовою. Є листи, написані двома мовами – російською і українською та невелика кількість україномовних", - зазначено у повідомленні.

Зараз ви читаєте новину «Азаров цінує творчість Тараса Шевченка - офіційна заява». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі