пʼятниця, 06 липня 2012 17:54

Тарасу Шевченку закрили рот
6

На Франка видиралися протягом години
Фото: Фото: Євген Борісов
Рота заклеїли і Чорноволу
Люди спершу дивувалися акції

Сьогодні у Львові група свідомої молоді провела акцію протесту мовному законодавству.

О 10 ранку четверо студентів зібралися біля пам'ятника В'ячеславу Чорноволу. Три україномовних хлопці і одна російськомовна дівчина. Із собою вони мали малярський скотч, ножиці і червоний маркер: скотчем заклеїли пам'ятнику рота.

"Ця акція спрямована на те, щоб люди задумалися, - сказав організатор акції Володимир Блажівський. - Мовним законом нам просто закривають рота, у нас відбирають мову. Ми ж символічно показуємо, що забирають мову і закривають рота тим людям, які творили історію і цю мову".

Далі молодь пішла на проспект Шевченка, де заклеїла рота Володимиру Івасюку та Михайлу Грушевському. Під пам'ятниками вони лишили повідомлення "Забули мову?..", "Згубили історію?..". Після цього рота "закрили" Василю Стефанику.

На 12-метрову скульптуру Івана Франка хлопці вилазили понад годину. Один з активістів виявився скелелазом-любителем. Хлопці довгий час не могли закинути мотузку на плечі чоловікові. Врешті-решт о першій годині дня рот Франка теж заклеїли. На постаменті залишили напис "Почуваємося зайдами на своїй території?"

Коли активіст уже змотав мотузку, поспіхом підійшли два правоохоронці. Поцікавилися, що тут відбувається. Виявилося їх викликав чоловік, який не зрозумів ідеї акції й сприйняв усе за хуліганство.

Останньому заклеювали рота Тарасові Шевченкові, на центральному проспекті Львова. Поруч зібралася купа людей. Усі цікавилися, що відбувається. На постаменті лишили напис "Згубили мову?".

Зараз ви читаєте новину «Тарасу Шевченку закрили рот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути