субота, 26 травня 2018 10:20

Автору роману про Дракулу щоночі снилися кошмари про вампірів

Автору роману про Дракулу щоночі снилися кошмари про вампірів
Влад Цепеш, який називав себе Дракулою. Фото: https://historytime

"Батько уві сні побачив, як встає з труни Король Вампірів. Так з'явилася ідея до написання роману", - згадує сина Брема Стокера.

Відомий роман ірландського письменника Брема Стокера "Дракула" вперше опубліковано 26 травня 1897 року. Письменник і друг Стокера Артур Конан Дойл одразу написав йому одразу листа:

Я пишу, щоб сказати вам, як сильно мені сподобалося читати Дракулу. Я думаю, що це найкраща розповідь про чортівню, яку я читав протягом багатьох останніх років

Абрахам "Брем" Стокер народився 8 листопада 1847 в Дубліні. У дитинстві через хворобу він до семи років не міг вставати і ходити. Ця обставина залишила слід у творчості письменника. Граф Дракула, персонаж його головного роману, багато часу проводить у сні. Стокер почав працювати над романом на початку весни 1890 року. Вже були створені деякі герої роману: оживає старий вампір, дівчина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У виставі "Дракула" не лунає жодного слова

У первісному задумі роману головний герой вже був графом, проте самого імені Дракула ще немає. Дія розвивалося не в Трансільванії, а в Штирії. Ряд літературознавців вбачають певний зв'язок між фабулами "Дракули" і роману Жюля Верна "Замок в Карпатах". В останньому загадковий аристократ переслідує дівчину, чий коханий намагається пробратися в лігво негідника і звільнити її від "злих чар".

Однак влітку цього ж року задум роману змінюється. Стокер відпочивав в невеликому містечк і в бібліотеці міста постійно брав книги з історії та фольклору Трансільванії. Тоді дізнався про правителя Валахії (князівство між Дунаєм і Карпатами) Влада Дракулу. Пізніше Стокер познайомився з угорським істориком Армінієм Вамбері (1832-1913). Той багато розповідав про Трансільванію та легенди про кровожерливість Влада Цепеша, який називав себе Дракулою. Історик став прототипом професора Абрахама Ван Гельсінґа з роману.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замок, де жив граф Дракула - найвідоміший замок Румунії у вражаючих фотографіях

Головний герой роману - вампір-аристократ граф Дракула із румунської Трансільванії. Молодой юрист з Лондона Джонатан Харкер вирушає туди, щоб продати занедбане абатство Дракулі. Той виявляється безсмертним вампіром. Залишає країну в ящику з рідною землею. У Лондоні висмоктує кров із молодої дівчини та полює на наречену Харкера - Міну. Боротися з вампіром допомагає професор Ван Гельсинґ. Дракула втікає в Трансільванію, але там його вбивають ударом у серце. Письменник так переймався темою про вампірів, що ті навіть йому снилися.

Це був кошмар - вампір виходить зі своєї могили і простягає руки до горла молодої дівчини. Думаю, цей сон викликаний нездоровою їжею. Напередодні я їв м'ясо краба із великою кількістю соусу

Роман приніс славу Стокеру, але не прибутки. Наприкінці життя він просив допомоги в Королівського літературного фонду. Стокер помер у будинку № 26 площі Святого Георгія у Лондоні 20 квітня 1912 року. Його вдова через скруту змушена була продати оригінали начерків роману на аукціоні.

У XIX столітті замок Бран у Румунії став всесвітньо відомим завдяки роману "Дракула" ірландського письменника Брема Стокера. Легенда про вампіра графа Дракула зробила замок найвідомішим туристичним об'єктом Румунії. Замок збудований у 1212 році як фортеця на шляху, котрий проходив через ущелину Рукар-Бран у Карпатах.

Зараз ви читаєте новину «Автору роману про Дракулу щоночі снилися кошмари про вампірів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі