пʼятниця, 14 квітня 2017 14:10

Автора "Запорожця за Дунаєм" звинуватили в плагіаті

Автора "Запорожця за Дунаєм" звинуватили в плагіаті
Уривок із фільму "Запорожець за Дунаєм". Фото Вікіпедія

14 квітня 1863 року у Маріїнському театрі у Петербурзі відбулась прем'єра першої української опери "Запорожець за Дунаєм" Семена Гулака-Артемовського. Автор опери виконав головну роль Карася.

Гулак-Артемовський на час створення опери вже мав досвід виступу в оперних спектаклях як вокаліст. Був автором слів і музики водевілів "Українське весілля" та "Ніч напередодні Іванового дня".

Дія опери відбувається в Туреччині наприкінці XVIII - на початку XIX ст. Увертюра написана в традиціях української народно-пісенної мелодики: в ній по черзі лунають теми головних персонажів опери - Одарки, Оксани, Андрія та Івана Карася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оперу "Запорожець за Дунаєм" покажуть під відкритим небом

Після Петербургу оперу ставили в Москві в Большому театрі. Там вона мала значний успіх. В обох виставах роль запорожця Карася виконував автор. Незабаром після прем'єри царський уряд, наляканий польським повстанням 1863 року, почав репресії проти проявів національної культури народів, що входили до складу Російської імперії. Всюди вбачали тенденції "сепаратизму". Цензурна заборона торкалась української драматургії й театру. Ходили чутки, що оперу зняли через плагіат. Деякі царські критика казали, що музика опери "запозичена" у Моцарта з опери "Викрадення із сералю", а українець додав кілька народних мелодій і трохи переробив окремі місця. Насправді автором унікального лібрето був сам Гулак-Артемовський. Після заборони "Запорожець за Дунаєм" поставили лише 1884 року в Ростові-на-Дону.

Відновлення сценічного життя опери припадає на радянські часи. Її поставили в Київській, Харківській та Дніпропетровській операх, а також у театрах. За понад 120-річну сценічну історію "Запорожця за Дунаєм" виконавцями головних партій були Марко Кропивницький, Марія Заньковецька, Марія Литвиненко-Вольгемут, Іван Паторжинський, Зоя Гайдай, Іван Козловський.

Зараз ви читаєте новину «Автора "Запорожця за Дунаєм" звинуватили в плагіаті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі