пʼятниця, 23 травня 2014 16:16

Аркадій Зернецький "сфотографував" аквареллю Київ 50-х
25

Фото: Валерія Радзієвська

В музеї історії Києва триває виставка київських акварелей художника Аркадія Зернецького. Більше 140 картин, на яких зображено київські краєвиди і дворики, надали для виставки діти художника. Всі його родина зберігає вдома. Аркадій Зернецький писав Київ 50-60-х років.

- Це був пік розвитку акварельного живопису в Україні, розповідає адміністратор зі зв'язків з громадськістю музею історії Києва Світлана Гловак. - Раніше покоління художників було дуже ґрунтовне, фундаментальне, дуже серйозно підходило до своєї справи. Були високі школи мистецькі. Акварель сьогодні в класичному розумінні відходить. Це дуже тонкий вид мистецтва, який вимагає значної майстерності. Щоб написати картину аквареллю, треба, щоб рука не схибила. Якщо пишеш олією, на полотні можна щось виправити чи переписати. Акварель же моментально висихає. Якщо вже ти тонкий штрих написав, то таким він і залишиться, якщо помилився, значить, картини не вийде.

Сьогодні акварельних полотен майже немає. Люди поспішають жити і мало віддають часу відточенню мистецької майстерності. Але художники все-одно мріють, що школа акварелістів відродиться.

- Зараз швидкоплинний час, мистецтво буває навіть одноденне якесь. Тому таких робіт уже не буде, очевидно, - каже Світлана Дмитрівна. - Хоча акварель - це основа живопису. Перші фарби, які дитина бере до рук.

Аркадій Зернецький у 50-60-ті роки найпотаємніші куточки Києва. Зі своїм приятелем Юрієм Химичем вони зобразили на своїх малюнках усі київські храми. Сьогодні багато де в Києві уже не той ландшафт. Тому художник зафіксував історію.

Зараз ви читаєте новину «Аркадій Зернецький "сфотографував" аквареллю Київ 50-х». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі