четвер, 26 січня 2017 16:14

"Американці вподобали емоції братів Кличко"- відкрилася виставка молодих художників
14

Микола Маценко "2014"
Фото: Катерина Лук'яшко
Анна Валієва "Хвиля"
Роман Мінін "Нагорода за мовчання"
Олег Тістол "Південний берег Криму"
Олег Тістол "Ялта"

25 січня у київській Voloshyn Gallery відкрилася виставка "Нові перспективи: 8 сучасних художників з України". На ній були представлені роботи восьми українських художників.

Галерея працює з 11.00 до 18.00. Відкриття виставки призначили за годину, після закриття. Відвідувачі почали приходити на 30 хвилин раніше. Той, хто прийшов вчасно, вже не мав куди повісити верхній одяг. Тому у дуже теплому залі зустрічалися люди у куртках і пальто. Виставка вже проходила в грудні в Нью-Йорку, на П'ятій авеню, в приміщенні Українського інституту Америки. З 33 робіт, представлених в США, в київській галереї експонують 12. По 1-2 роботи кожного художника.

"Ми хотіли показати різні грані українського мистецтва. Звернути увагу на наше молоде покоління. Бо американська публіка вже знайома з роботами знаних українських митців. Представлені ж на виставці художники показали свої роботи в США вперше. Ідею подали ми. Відразу відчули підтримку з іншої сторони. На відкриття там прийшли як і представники української діаспори, так і звичайні мешканці міста. Про нас писали мистецькі газети і портали, такі, як Аrtdaily та Аrtrabbit. Це великий плюс у світовій популяризації української культури," - каже куратор виставки Максим Волошин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дівчина та її хлопець Максим у спідньому експериментували з кактусом

Організатори вважають, що в Україні сформовано нове перспективне покоління художників, які мають високу кваліфікацію в традиційній теорії мистецтва. Вони гостро усвідомлюють актуальні глобальні проблеми. Це такі люди, як Михайло Деяк, Анна Валієва, Артем Волокітін, Тетяна Маліновська, Микола Маценко, Степан Рябченко, Олег Тістол та Роман Мінін.

"Людей найбільше вражала робота Миколи Маценко "2014". Автор зміг надзвичайно іронічно і з почуттям гумору висловити власний протест проти окупації українського Криму. Маценко висловлює свої ідеї за допомогою символічних "гербів". Його роботи одночасно нагадують поп-арт і старовинний фольклорний орнамент. Ще американці вподобали картини з серії робіт "Емоції братів Кличко" Михайла Деяка. Це різнобарвні образи. Художник чудово працює з кольором. Мені до душі картина Артема Волокітіна "Необоротна краса 5". Вибух, зображений на полотні , це біда. Видно, що митець його боїться. Щоб перебороти цей страх, він хоче побачити в ньому щось прекрасне. В результаті, на дим від спалаху хочеться дивитися, а не жахатися його. Роман Мінін знайшов себе у власній техніці, схожій на барильєфи. Хоча спочатку займався живописом. Майже на всіх його роботах присутній архетип шахтаря. Батько художника був майстром в цій професії. На полотнах шахтар зображений, як сучасний український святий. Він спускається в недра землі, здобуває благо для інших і майже нічого не має взамін. Справжній великомученик", - каже Максим Волошин.

При вході в галерею відвідувачів зустрічає робота Анни Валієвої "Хвиля". Це одна з чотирьох робіт, представлених в США. Минулого року її картина Madonna with Child була продана на аукціоні Phillips за $ 5,5 тис. Сама художниця стоїть біля стійки навпроти картини в червоній шапці. Розмовляє зі знайомим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:"Рибалки кидають у воду мертвих дітей, щоб задобрити водяника"- відкрилася виставка "Забобони"

"Мій батько - скульптор. З дитинства в живописі мені завжди не вистачало об'єму. Я довго шукала матеріал і колір, який виглядає сучасно. Замість полотна я використовую білий синтепон. Полотно стримує, а синтепон вбирає в себе фарби і виходить за рамки картини до глядача. В картині "Хвиля" можна побачити білу сферу. Її б і не помітили, якщо б не темний колір навколо. Тому й люблю монохромні роботи. Вони виразніші, легше зрозуміти закладений в них сенс. На картині "За версією Форбс" зображені чоловіки у чорних класичних костюмах з краватками. Нерушимі, як стіна. Їх обличчя замальовані синім, немов ручкою. Бо в голові мають одні розрахунки. Коли її створювала, думала, що так ходять у Нью-Йорку. А зараз й сама картина туди навідалась", - каже художниця Анна Валієва.

"Картина "Хвиля" нагадала мені китайський стиль XI-XIV ст. Тоді ченці даоси по полотну розливали туш. Й вона перетікала в розмиті пейзажі. Найчастіше схожі на соснові ліси. Сосна здавна образ самотньої і шляхетної людини. Китайське мистецво зараз дуже популярне. Тут теж відчувається його вплив, хоча й художниця - справжня українка", - каже відвідувач Федір Александрович.

Художник Михайло Деяк працює на межі неоекспресіонізму і мінімалізму. Його першим міжнародним досягненням були відкриті торги 2013 року, де картина Михайла "Стільці" увійшла в десятку найдорожчих робіт українських художників. У 2015-му виконану на склі картину Деяка із цієї серії купили за $ 16 тис. На виставці Михайло представив живописні полотна із серії "Емоції братів Кличко", яка була вперше виставлена в 2014 році на виставці Art Kiev Contemporary. Всього в серії 30 картин. Фігури персонажів на них позбавлені індивідуальних рис.

"Головне - це емоції боксерів. Тому не важливо хто з них й де намальований. Коли починав створювати серію, Кличко в політиці ще не було. Вони для мене стали образами справжніх спортсменів - сильних й витривалих. Тим паче я й сам займався боксом. Тому розумію, що відчуваєш, коли виходиш на ринг. На полотні в зеленому кольорі зобразив Кличка, який відпочиває після бою. Сидить спокійний, з опущеними руками. Чевона картина відображає запал, момент активного тренування в залі. В серії є навіть чорна робота. Розповісти про неї складно, треба дивитись", - каже Михайло Деяк.

Виставка "Нові перспективи: 8 сучасних художників з України" триватиме до 12 лютого. Вхід вільний.

Voloshyn Gallery - галерея сучасного мистецтва розташована в центрі столиці на вул. Терещенківській, 13. Була заснована Максимом та Юлією Волошиними у 2006 році. Раніше носила назву Mystetska Zbirka Art Gallery.
Зараз ви читаєте новину «"Американці вподобали емоції братів Кличко"- відкрилася виставка молодих художників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі