Ексклюзиви
понеділок, 24 вересня 2018 15:06

Як українське курча вбило норвезького кита і чому для людства важлива філософія Zero waste

Автор: Мар'яна Чорнієвич
  "Дім - нуль відходів" - гід до щасливого життя у сучасному світі без зайвих витрат і сміття
"Дім - нуль відходів" - гід до щасливого життя у сучасному світі без зайвих витрат і сміття

У Першій львівській медіатеці презентували книгу американки Беа Джонсон "Дім - нуль відходів". Український переклад надрукували у видавництві "Рідна мова".

"Беа Джонсон написала книжку ще 2008-го. Доти 3-4 роки вона скорочувала споживання, вивчала, читала, дивилася, що і як робити, аби продукувати менше сміття, - розповідає перекладачка Тетяна Євлоєва. - Тоді у неї вже було 2 дітей, чоловік і чихуа-хуа. І усі вони звикли до надмірного споживання, до якого Беа сама їх і привчила. Починаючи з 2008-го їхня сім'я за рік залишає після себе, що поміщається в 1 л банку. Останні 2 роки вони продукують сміття об'ємом 0,5 л. У сім'ї настільки небагато особистих речей, що коли вони їдуть подорожувати, то все складають до комірчини, закривають її на ключ і здають будинок в оренду. На ці гроші оплачують свої мандри".

"Дім - нуль відходів" - це доступний кожному покроковий гід, який розкаже, як покращити здоров'я, заощадити час, гроші та досягти яскравішого майбутнього для своєї родини і планети загалом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як самвидави допомогли вибороти незалежність України

Основне місце, де утворюється найбільше сміття в будь-якому домі, - кухня.

"Філософія ZeroWaste, яка перекладається як "нуль відходів", допомагає уникати створення непотрібного сміття. Мінімалізм означає нічого зайвого. Мінімум кожна людина для себе визначає сама".

За даними ООН, якщо людство не змінить свого ставлення до споживання, до 2050-го в океанах буде більше пластикового сміття, ніж усіх живих видів, які там живуть. Щорічно у води світового океану потрапляє 8 млн т пластику.

"Аби почати зменшувати об'єми споживання, не треба чекати ідеальних умов. Змінюйте звички поступово. Перше, що зробила я, - почала ходити за покупками з торбиною замість пакетів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Варто поглиблювати взаємозв'язки" - видали збірку кримськотатарської прози українською

Беа Джонсон у своїй книжі пропонує жити за правила "5R". В адаптованому українському перекладі це принцип "5С":

Скажи "ні"!

Скорочуй

Скористайся повторно

Сортуй та утилізуй

Сумлінно компостуй

"У 11 із 14 зразків морської солі, яку проаналізували науковці, знайшли часточки мікропластику. Його не видно неозброєним оком. Тому щоразу, коли ви солите їжу, є велика ймовірність, що посипаєте її і пластиком також".

"Наприклад, 2016-го біля берегів Норвегії виловили кита, шлунок якого був забитий пластиком і пакетами. На жаль, врятувати його не вдалося. Серед пакетів один був з-під курки українського виробника. Тобто українське курча вбило норвезького кита".

Переклад книги "Дім - нуль відходів" адаптований для українців. Для прикладу, у рецептах інгредієнти страв замінені на такі, які можна придбати в Україні; сайти, на яких можна продати або обміняти одяг чи інші речі - Олх, шафа тощо.

Видавництво "Самміт-Книга" презентувало фотоальбом "Донбас і мирні". У ній зібрано 11 історій мирних людей із Краматорська, Бахмута, Авдіївки, Красногорівки, Пісків, Маріуполя, які постраждали від бойових дій.

Зараз ви читаєте новину «Як українське курча вбило норвезького кита і чому для людства важлива філософія Zero waste». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі