четвер, 03 жовтня 2013 14:13

"Я радий, що у фільмі немає чорнухи і карикатури на кадебешників" - Серж Аведікян про гру в "Параджанові"

"Я радий, що у фільмі немає чорнухи і карикатури на кадебешників" - Серж Аведікян про гру в "Параджанові"
Серж Аведікян разом з Юлією Пересільд на прем'єрі "Параджанова" в Києві. Фото: Тарас Подолян

Сьогодні, 3 жовтня, в український прокат вийшов новий український фільм "Параджанов" режисерів Сержа Аведікяна та Олени Фетисової. Картина розповідає історію ексцентричного генія - режисера Сергія Параджанова - з моменту, коли він працював над фільмом "Тіні забутих предків" і до 1988-го року, коли побував у Парижі.

За сюжетом фільму зухвала поведінка режисера призводить до конфлікту з радянським тоталітарним режимом. За сфабрикованим звинуваченням Параджанова кидають до в'язниці. Але незламна любов до краси дає сили творити, незважаючи на роки заборон на роботу в кіно.

Бурхливу творчість легендарного режисера Сергія Параджанова, боротьбу і несамовите кохання до краси на екрані втілив французький майстер вірменського походження Серж Аведікян.

"Фільм дає можливість жити з образом Параджанова. Це не байопік усього його життя, - розповідає про фільм "Параджанов" Серж Аведікян. - Ми поставили перед глядачем питання, які були в той час перед артистом, що хотів вільно працювати і творити. Я радий, що у фільмі немає чорнухи, ні кадебешників, ні членів партії, що немає на них карикатур. Тоді люди жили, працювали, творили як могли. Це не документальний фільм. Це внутрішнє життя Параджанова. Інтерпретація його роботи і його життя".

"Те, що я особисто знав Параджанова мені дуже допомагало. Я міг грати його на екрані так, як відчував і сприймав Параджанова за життя. Я його не копіював, не набирав там 10-15 кілограм, щоб бути схожим на нього. Навпаки - я залишався собою. Я проживав цього персонажа на екрані. Сергій сам багато грав у реальному житті. Робив справжні мізансцени з іншими. І коли б я грав те, що він грає - це було б неприємно глядачу" - пояснює Серж Аведікян.

Це перша повнометражна стрічка співрежисерів Сержа Аведікяна (Франція) та Олени Фетісової (Україна), знята за підтримки Держагентства України з питань кіно у копродукції України, Франції, Грузії та Вірменії.

Над фільмом працювали п'ять років. Біографічну стрічку знімали в Україні, Грузії та Франції. Бюджет "Параджанова" майже 2 млн євро. Головні ролі в картині виконують - Серж Аведікян, Юлія Пересільд, Карен Бадалов, Заза Кашібадзе, Юрій Висоцький та інші.

Цього року на Одеському кінофестивалі кінострічка була визнана Найкращим українським повнометражним фільмом і отримала приз "Золотий Дюк". Світова прем'єра кінострічки відбулася в рамках конкурсної програми "East of the West" кінофестивалю класу "А" у Карлових Варах в липні цього року.

Також картину висунули від України в номінації на премію "Оскар" як "Кращий іноземний фільм".

Зараз ви читаєте новину «"Я радий, що у фільмі немає чорнухи і карикатури на кадебешників" - Серж Аведікян про гру в "Параджанові"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі