четвер, 22 березня 2012 16:37

95% питної води в Україні непридатні до вживання

95% питної води в Україні непридатні до вживання
80% українців п'ють дніпровську воду. Фото: zelhome.ru

95% питної води в Україні непридатно для вживання: її не можна пити, на ній не можна готувати їжу. Постійний моніторинг якості води мінімум по 80 показникам, як того вимагають стандарти, в країні не ведеться, тому українці не знають, що саме п'ють. Про це заявив сьогодні на круглому столі в Києві голова Всеукраїнської громадської організації "За право громадян на екологічну безпеку" Володимир Гончаренко, передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ.

За словами Гончаренка, кип'ятити воду, як це радять медики, небезпечно: при кип'ятінні виділяються хлоровмісні і канцерогенні речовини, що завдають істотної шкоди здоров'ю. "При відстоюванні води хімія теж не виходить, а при очищенні коралами збільшується концентрація амонію", - говорить голова ВО. Експерти громадської організації проаналізували можливі способи очищення води і зробили висновок: очистити воду можна або за допомогою заморожування, або зворотним осмосом (пропусканням води через напівпроникну мембрану).

Гончаренко додав, що 80% українців п'ють дніпровську воду, і "чим нижче по Дніпру, тим вода гірше". Що стосується бутильованої води, її, як і водопровідну і артезіанську воду, за всіма необхідними показниками теж не завжди перевіряють, сказав він. За словами експерта, дізнатися, чи шкідлива вода, можна навіть за смаком: чим солодша і приємніша на смак вода, тим більше в ній нітратів.

Вчені з екологами погоджуються. Як розповів доктор хімічних наук, директор Інституту природничих і гуманітарних наук Національного університету біоресурсів і природокористування України Віктор Максін, особливо небезпечна ситуація з якістю питної води сьогодні спостерігається в сільській місцевості. Дослідники інституту проаналізували якість води в джерелах ряду українських областей, в тому числі Київської. У всіх досліджуваних колодязях виявлено підвищений рівень пестицидів і нітратів. "За різними даними, від 40 до 70% населення країни живе в йододефіцитних умовах, в тому числі йоду не вистачає і у воді. Ми працюємо в напрямку, щоб йодування питної води в Україні було обов'язковим", - підкреслив Максін.

Зараз ви читаєте новину «95% питної води в Україні непридатні до вживання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути