вівторок, 19 березня 2019 14:50

5 пісень на вірші Ліни Костенко, які варто послухати

5 пісень на вірші Ліни Костенко, які варто послухати
Gazeta.ua пропонує послухати п'ять пісень на вірші Ліни Костенко. Фото: 5.ua

19 березня відзначає день народження письменниця Ліна Костенко. Сьогодні їй виповнилося 89 років.

Gazeta.ua пропонує послухати п'ять найкращих пісень на вірші поетеси.

BRUTTO - "Вечірнє сонце"

Пісня на слова Костенко стала першим україномовним твором білоруського рок-гурту BRUTTO. Кліп "Вечірнє сонце" з'явився на YouTube 30 грудня 2015-го - так колектив привітав фанатів із Новим роком. Музику написав лідер групи - Сергій Міхалок. З 2015-го має посвідку на постійне проживання в Україні.

"Саме з віршів цієї геніальної жінки фактично почалося моє знайомство з українською культурою, - каже Міхалок. - Це були перші вірші, які мене буквально приголомшили. Для мене визначення геніальності - це коли поза часом, актуальностю та твоєю особистою в цьому участю, але ніби це написано про тебе. Ліна Костенко відзначила пісню, яку ми зробили. Написала нам дуже класний лист і подякувала. Це дуже приємно. Адже намагатися за допомогою легкого музичного жанру ілюструвати великі рядки - це насправді трохи важкувато. Сподіваюся, що у нас вийшло непогано".

Фіолет - "Спини мене"

2016 року луцький рок-гурт "Фіолет" випустив міні-альбом "Навірші". Складається з п'яти композицій на слова українських поетів - Ліни Костенко, Миколи Вінграновського, Василя Стуса, Дмитра Павличка та Григорія Чубая.

"Добір віршів тривав дуже довго, адже мені важко дається чужа лірика в плані емоційного осягнення, - говорить лідер групи Сергій Мартинюк. - Але коли настав час записувати альбом, я обклався сотнями книжок, відкрив ноутбук і почав шукати матеріал. Зупинився на поезіях, у яких відчув, що так міг би написати я сам".

Джамала - "Неандертальці"

Джамала випустила пісню на слова Ліни Костенко 2015 року. Композиція ввійшла до третього студійного альбому виконавиці - "Подих".

"Я написала листа Ліні Костенко, де сказала, що пісня вже готова, і попросила в неї дозвіл на використання вірша, - розповідає Джамала. - Отримала дуже теплу відповідь. Було надзвичайно приємно. Тож композиція ввійшла в альбом на законних правах. Це вперше в моєму житті я співала не свої вірші. Коли прочитала цей твір, зрозуміла, що це ж про нас. Ми боремось із різними проблемами, але не завжди люди прагнуть до знань. Ми кажемо, що ми Європа, але ліниво до неї йдемо. Виявилось, пісню люблять. І це дуже приємно, адже немає нічого кращого, ніж гумор і сарказм щодо власних недоліків".

Софі Фрейзер - "Хай буде легко"

Софі Фрейзер - українська співачка зі Львова, яка живе у Флориді, США. Випустила пісню на вірш Ліни Костенко 18 березня минулого року, напередодні 88-річчя поетеси.

"Працюю над популяризацією української культури та пісні тут, у Сполучених Штатах, - каже Фрейзер. - Усім українцям, усім шанувальникам творчості видатної Ліни Костенко дарую пісню-романс на її слова та мою музику, яка перенесе вас у світ тонкого відчуття життя й кохання".

Апокриф - "Між іншим"

"Апокриф" - це реп-гурт з міста Буча на Київщині, заснований Михайлом Невідомським та Юлією Шатило. 2015 року випустили міні-альбом під назвою "Ліна Костенко", куди ввійшло дев'ять пісень на вірші поетеси, зокрема "Між іншим".

"Гурт "Апокриф" - це моя спроба осучаснення класики, - говорить Невідомський. - Мені хочеться не просто заспівати ту чи іншу поезію у стилі реп, а насамперед показати, що наша класика може бути цікавою, живою, нешаблонною та ненудною. За понад шість років я поклав на реп більш як півсотні віршів українських класиків - Тараса Шевченка, Василя Стуса, Павла Тичини, Максима Рильського, Василя Симоненка. Є пісні й на слова наших сучасників - Ліни Костенко, Сергія Жадана, Юрія Іздрика. Якось ми виступали на творчому вечері Ліни Василівни, де була присутня її донька Оксана Пахльовська".

"Це досить незвична інтерпретація творчого доробку геніальної поетеси, - пише вчителька української мови та літератури Оксана Савченко. - Не кожному вона буде до смаку, але багато хто оцінить реп-виконання. Стиль може подобатись, може й ні. Але саме такий підхід показує, що українська поезія універсальна, було б бажання втілити її в музичному форматі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Настав час зав'язувати з нашим традиційним хуторянством" - Анна Липківська про всеукраїнський театральний фестиваль-премію "ГРА"

Ліна Костенко народилася 1930 року у Ржищеві на Київщині. У 1960-х роках брала участь у дисидентському русі. 1987-го отримала Шевченківську премію за історичний роман у віршах "Маруся Чурай". 2005 року відмовилася від звання Героя України. Є авторкою роману у віршах "Берестечко", роману "Записки українського самашедшого", понад 15-ти поетичних збірок, серед яких "Над берегами вічної ріки", "Неповторність", "Сад нетанучих скульптур". Живе в Києві.

Зараз ви читаєте новину «5 пісень на вірші Ліни Костенко, які варто послухати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі