понеділок, 22 січня 2018 15:51

120 років історії кіно: Google привітав Ейзенштейна з днем народження

120 років історії кіно: Google привітав Ейзенштейна з днем народження
Сергій Ейзенштейн знімав фільм протягом Другої світової війни. Фото: eisenstein.ru

Пошукова система Google присвятила дудл до дня народження кіномитця. Логотип створив художник Педро Верґані.

Сергій Ейзенштейн народився 22 січня 1898 року у Ризі. Радянський художник і авангардний режисер. Зняв фільми "Броненосець Потьомкін" (1925), "Стачка" (1925) та "Іван Грозний" (1941-1945).

Ейзенштейна називали "батьком монтажу". Зміг добитися швидкого розвитку дії на екрані завдяки техніці редагування плівки. Навчився керувати часом відзнятого матеріалу. "Його фільми були також революційними і в іншому сенсі: він зображав боротьбу робітників проти панівного класу", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завжди знала, що у нас все прийде до війни з Росією - письменниця

"Ейзенштейн був майстром передачі ідей і символів в їхньому зіткненні. Мав особливий підхід до техніки монтажу: спочатку поділяв зображення на окремі фрагменти, а потім збирав їх в потрібному порядку. Режисер також грав з часовими інтервалами - вкорочував або подовжував епізоди залежно від того, що хотів донести до аудиторії" - каже Педро Верґані.

Фільм "Броненосець Потьомкін" вийшов 1925 року. Розповідає історію повстання моряків Чорноморського флоту біля Одеси 1905-го. Фільм зроблений у чорно-білих кольорах. В останньому кадрі з'являється червоний прапор. Для цього режисер знімав білий прапор. І розмалював у червоний колір усі 108 кадрів із стягом. Стрічку не показували в кінотеатрах Франції, Японії та Португалії до половини ХХ ст.

У 1941-1945 роках режисер знімав фільм "Іван Грозний". Почав у Москві. 1942-го студія "Мосфільм" евакуювалась в місто Алмати, Казахстан. Перша серія картини вийшла на екрани на початку 1945 року. Ейзенштейн отримав Сталінську премію за цей фільм. Однак другу стрічку Сталін заборонив для показу. У Центральному комітеті Комуністичної партії назвали стрічку невіглаством режисера. Представив військо Івана Грозного "у вигляді зграї дегенератів, на зразок американського "Ку-Клукс-Клану". Самого царя слабохарактерним і безвольним, " чимось на зразок Гамлета". Фільм зміг вийти на екрани 1958 року після смерті "вождя". Третя частина не вийшла через смерть Ейзенштейна 1948-го.

Дудл можна побачити у країнах Північної Америки, Австралії, Індії, Японії, більшості країн Європи, у всіх країнах Південної Америки, крім Бразилії.

Зараз ви читаєте новину «120 років історії кіно: Google привітав Ейзенштейна з днем народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі