Ексклюзиви
понеділок, 08 серпня 2016 17:33

11 документальних фільмів показує мандрівний кінофестиваль

11 документальних фільмів показує мандрівний кінофестиваль

Перший фестиваль документального кіно Lampa.doc 5-7 серпня пройшов в Умані. До того він побував у Луцьку. Наступним стане Запоріжжя. Там захід пройде 26-28 серпня на острові Хортиця.

У кожному місті проходять три кіно вечори, кожен з яких триває від 100 до 125 хвилин.

Фестиваль створили за чотири місяці. У програмі українські та польські документальні стрічки. Показують номінанта на "Оскар"-2015 у номінації "Найкращий документальний короткометражний фільм" "Йоанна" Анети Копач, учасника понад 20 міжнародних кінофестивалів "Равлики" Гжежожа Шчепаняка, "Кінець світу" Моніки Павлючук, "Суперблок" Терези Чепец, режисерську версію "Присмерка" Валентина Васяновича, "Міст" Олени Москальчук, Дмитра Бурка та Оксани Носач. Всього программа складається з 11 стрічок.

Про будні фестивальню Gazeta.ua розповіла його засновниця Наталія Красильникова.

Як давно з'явилася головна ідея фестивалю? В чому його мета?

- Ідея створення фестивалю крутилась вже давно, питання було у його формі та змісті. Lampa.doc у тому форматі, в якому він відбувається цього року остаточно сформувався десь в квітні, тож до безпосередньої реалізації пройшло дуже небагато часу. Програма фестивалю складається виключно з документальних фільмів, я б ще додала - авторських і сучасних документальних фільмів. Метою Lampa.doc є популяризація саме сучасного документального кіно. Я зіткнулась з тим, що доволі багато людей не розрізняють такі поняття як хроніка, науково-популярне кіно, та документалістику. Дуже часто асоціюють документалістику з фільмами-рекострукціями, та обов'язковим використанням архівних матеріалів. Чекають на кіно, де диктор розповість історію, розтлумачить все те, що буде на екрані. Або ж, чекають на кіно у вигляді програми "У світі тварин". Ми ж показуємо інше кіно. Кіно в якому основним об'єктом дослідження є людина, її емоції і відчуття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Х'ю Лорі знову зіграє лікаря у серіалі

Чому обрали формат "під відкритим небом", адже це важко реалізовувати? Чим керувались при виборі місць проведення?

- Мені здалося, що саме легка і приємна атмосфера переглядів фільмів просто неба влітку може позитивно вплинути на залучення аудиторії до перегляду. Власне, так і сталося. Думаю, допомогло й те, що усі покази фестивалю безкоштовні. У кожному з міст обирали історичні, культурно значимі локації. Приміром, в Луцьку покази відбувались на території Замку Любарта. Хотілось привернути увагу громадськості до цих чудових локації, додати їм інтерактивності. За два тижні веземо програму фестивалю на острів Хортиця. Вибір саме цих трьох міст не був випадковим - цілеспрямовано хотіли проїхати з програмою з одного кінця України до іншого, щоб показати кіно та подивитись на реакції людей на нього. Реакції в Луцьку і Умані були майже однаковими, що підтвердило моє припущення, за яким люди мають реагувати на зворушливі історії з екрану однаково. Всі люди однакові і немає різниці, де вони живуть: на сході чи на заході, на півночі чи на півдні.

З якими труднощами зіткнулися під час підготовки заходу?

- Вони абсолютно різні - від браку стільців, до більш глобальних проблем пошуку фінансування. Але й цього можна було очікувати, зважаючи на той факт, що фестиваль тільки цього року виник, і навряд чи зацікавив би на етапі проекту якогось одного великого спонсора. Хоча б через, то що до початку заходу навіть мені було надзвичайно важко спрогнозувати яка кількість людей прийде на покази. Тенденції позитивні, з кожним новим містом нам вдається залучати все більшу кількість глядачів. Так, приміром, в один з днів в Умані у нас закінчились усі стільці, молодь сиділа на траві, а на територію "Старої Умані" приїхали байкери, які сидилі на своїх мотоциклах. В один ряд стояли машини. Це вже був натяк на автокінотеатр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Загін самогубців" за перший день прокату зібрав 6,9 млн грн

Lampa.doc пройходить вперше. Ви вже встигли зробити якісь висновки?

- Висновки робити зарано, поки не закінчили цьогорічний тур. Але вже зараз можу сказати, що розумію і відчуваю, що працюємо не марно. Бо, є зацікавленність, люди відкривають для себе справжню документалістику і це надзвичайно важливо. Тож, велика подяка від усієї команди Lampa.doc нашим Луцьким і Уманським глядачам, та з нетерпінням чекатимемо на жителів Запоріжжя."

Нагадаємо, що фільм "Народження митця" про про українську дівчинку-художницю з ДЦП Дарину Безкосту отримав приз на на американському фестивалі New Hope. Нагороду присудили в номінації "Найкращий короткометражний документальний фільм". Режисером кінороботи стала Наталія Бабенко.

Зараз ви читаєте новину «11 документальних фільмів показує мандрівний кінофестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі