вівторок, 19 червня 2018 05:46

"Зробили з підлітків недодорослих"

"Зробили з підлітків недодорослих"
Пройшов конкурс "Молода коронація" Фото: Читомо

"Більше щоденників я не пишу, або до чого тут верблюд" — роман, що став кращим у номінації "Дорослі для дітей" конкурсу "Молода коронація". Його написала 62-річна Наталія Бонь із Золотоноші на Черкащині. Отримала 1 тис. грн за перемогу. Ще стільки ж — від дитячого журі конкурсу.

Твір розповідає про 13-річного хлопця з неповної родини. У літньому таборі намагається вирішити конфлікти з однолітками та зрозуміти, чому розлучилися батьки.

— Ідеться про те, що підліток — сформована та складна особистість. Сприймати його як дитину є злочином, — розповідає член журі професор літератури 43-річний Роман Козлов. — В античні часи посвячення в доросле життя відбувалося у 7 років. Останні два століття зробили з підлітків недодорослих. Це призводить до психологічних травм.

Герой намагається відновити родину. Сприймає розрив батьків болісно. Під час дискусії члени журі закидали твору це як недолік. Маємо даність — велику кількість неповних родин. Можливо, цю ситуацію не варто показувати як трагічну. Радше виховувати в дітей її нормальне сприйняття.

"Молода коронація" ­відбулася вперше. 14 червня в Київському палаці дітей і юнацтва нагородили переможців. Усього — 19 авторів у різних номінаціях конкурсу. Із них 13 — діти. Всі отримали грошовий приз — 1 тис. грн. Раніше дитяча література була номінацією "Коронації слова".

Зараз ви читаєте новину «"Зробили з підлітків недодорослих"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути