Ексклюзиви
пʼятниця, 24 березня 2017 06:45

Жінок у рабство продали свої прикордонники

Автор: ФОТО З САЙТА www.docudays.org.ua
  Діти північнокорейських біженців стали героями документального фільму ”Кордон небес”. Стрічку знімали 11 років. У ній розповідають про нелегальну торгівлю жінками між КНДР і Китаєм
Діти північнокорейських біженців стали героями документального фільму ”Кордон небес”. Стрічку знімали 11 років. У ній розповідають про нелегальну торгівлю жінками між КНДР і Китаєм

До Києва приїдуть біженці з Північної Кореї. Вони — жертви тоталітарного режиму. Стали героями документального фільму "Кордон небес". Південнокорейська стрічка розповідає про втікачів з комуністичної КНДР до Китаю. Творцям фільму вдалося показати умови, в яких живуть північнокорейські жінки. Свої ж прикордонники продали їх у рабство на китайські ­ферми.

Загалом на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини "Докудейс" покажуть 94 фільми з 47 країн. 24–31 березня пройде у Києві 14-й рік поспіль.

Відкриватиме фестиваль стрічка про дует американських екологічних активістів "Єс Мен: Згодні бунтують".

"Не те щоб нас часто арештовували. Але з ­1990-х ми одягаємо вживані костюми і вдаємо із себе поважних людей", — говорить з екрана активіст Енді Біклбаум.

Разом із напарником Майком Боннано він влаштовує прес-конференції від імені високопосадовців чи великих компаній. Наприклад, чоловіки грали представників торгової палати США, уряду Канади, босів російського "Газпрому". Активісти виглядали настільки переконливо, що потрапили в національні новини як реальні чиновники. Так вони хочуть привернути увагу до проблеми зміни клімату. На екологів час від часу подають до суду.

Тема цьогорічного "Докудейс" — зміна клімату і захист довкілля.

— Щороку команда фестивалю обирає центральну тему. Гасло "Докудейс" 2017 — "Чотири градуси. Прощавай, людино!", — розповідає голова оргкомі­тету Світлана Смаль, 45 років. — За прогнозами екологів, до кінця сторіччя середня температура зросте на 4 градуси. Якщо так станеться, то рівень Світового океану підніметься на 9 метрів. Затопить багато територій по всьому світу. Зокрема південь України. Щезне одна шоста біологічних видів на Землі. На фестивалі буде розмова про довкілля в широкому сенсі. Як зберегти у великих містах зелені насадження. Як воєнні дії впливають на екологію. Як поєднуються навколишнє середовище і права людини. В Україні мало уваги приділяють цій темі. Люди вважають її незначною, неважливою. Але ж зміна клімату впливає на якість життя не лише у віддалених куточках, а й в Україні. Якщо нічого не робитимемо, "прощавай, людино" цілком може статись. Довкілля себе відновить, але чи виживе при цьому людство — невідомо.

Покази Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини "Докудейс" відбудуться у столичних кінотеатрах "Київ", "Кінопанорама" та Будинку кіно.

Режисер зняв свою матір

На "Докудейс" покажуть 17 українських фільмів.

— Програму для сімейного перегляду, відкриватиме стрічка "Диксиленд" Романа Бондарчука. Про дитячий джазовий оркестр із Херсонщини. Його керівник помирає, юні музиканти мають самостійно вирішувати, чим далі займатися, — розповідає організатор "Докудейс" Дар'я Аверченко, 33 роки.

— Сергій Буковський робить українську прем'єру фільму "Головна роль". Документаліст зняв свою матір, Ніну Антонову — актрису радянського кіно. Це зворушлива розмова матері із сином, режисера й актриси. Зовсім по-новому розкриваються їхні особистості.

Зараз наші режисери знімають більше про особисте, стосунки. Українці перестали соромитися говорити ­відверто.

У жовтні — грудні фільми показують по всій Україні. ­Торік ми відвідали 238 міст, містечок, селищ у 23 областях.

Вхід на ранкові сеанси "Докудейс" — вільний. На вечірні квитки коштують 20–50 грн.

Зараз ви читаєте новину «Жінок у рабство продали свої прикордонники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути