вівторок, 02 квітня 2013 05:00

Зі скульптур Пінзеля витравили всіх комах

Автор: фото: Ольга Швед
  Фрагмент скульптури Івана Пінзеля ”Скорботна Діва Марія” 1758 року, фарбоване позолочене дерево. Роботи майстра виставили у Львівській галереї мистецтв
Фрагмент скульптури Івана Пінзеля ”Скорботна Діва Марія” 1758 року, фарбоване позолочене дерево. Роботи майстра виставили у Львівській галереї мистецтв

— Яка краса, яка божественність, — вигукує літня відвідувачка Галереї мистецтв у Львові. — Наче не в музеї, а в храмі святому.

28 березня тут відкрили виставку 16 скульптур Івана-Георга Пінзеля. Роботи нещодавно привезли з Франції після експозиції у паризькому музеї "Лувр".

— Оксано Петрівно, а де той музей Пінзеля? Бо я щось не пригадую, — бере за лікоть сусідку львів'янка Анастасія Шелупець, 49 років. Жінки після відкриття виставки проштовхуються у маленький зал із скульптурами. Стають під самою червоною стрічкою. Далі не пускає охоронець.

— Це на площі Митній. Там ще перед входом кіоск із "швидкоїжею", — пояснює їй Оксана Петрівна. Фотографує на мобільний скульптуру "Розп'яття". — Мою молодшу туди колись з екскурсією від школи водили. Казала, що там темно й сиро навесні було.

Біля дверей юрмляться десяток студентів Львівської академії мистецтв. Пройти всередину їм не дозволяє кремезний охоронець у бронежилеті. Пояснює, що зали заповнені. Для безпеки відвідувачів і художніх творів не може впустити всіх охочих.

— Ви там все одно нічого не побачите через натовп, — говорить їм. — Приходьте в п'ятницю, у нас для студентів безплатно, подивитесь все, що захочете.

Молодь розвертається, спускається сходами вниз.

Твори Пінзеля до Львова привезли за тиждень до негоди. Виставили у двох кімнатах галереї. Усі вікна закривають жалюзі, біля батарей стоять зволожувачі повітря. Світло та тепло шкодить дерев'яним скульптурам.

— Французькі колеги похвалили нас, — каже художній реставратор галереї мистецтв Юрій Попович, 63 роки. Він — із сивою бородою, у білому халаті. Разом із 15 реставраторами готував твори до показу в Луврі. — Усі скульптури в однаково хорошому стані. Нам вдалося укріпити спеціальними розчинами дерево, позбутися комах у скульптурах. Твори не бояться транспортування, єдине — перепаду температур.

Скульптури XVIII століття для показу в Луврі відібрав покійний директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький. Більшість із них знайшов по церквах та костьолах Західної України.

— Усі скульптури Пінзеля наче в русі. Обличчя святих випромінюють різні емоції — смиренність, радість, покірність. Складки одягу наче розвіваються, — каже головний хранитель фондів Галереї мистецтв Ігор Хомин, 63 роки. — Це оцінили в усьому світі. Мрія покійного Бориса Григоровича здійснилася.

У Галереї мистецтв твори зберігають тимчасово. За рік міська влада обіцяє відремонтувати дах у Музеї Пінзеля. Він протікає. На це із міського бюджету виділили 3 млн. грн.

11 євро коштував загальний вхідний квиток у паризький музей "Лувр". За ці гроші можна було оглянути всі зали, включно з картиною "Джоконда" Леонардо да Вінчі та королівську каплицю зі скульптурами Пінзеля. У Львівській галереї мистецтв подивитися твори скульптора можна за 10 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Зі скульптур Пінзеля витравили всіх комах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути