четвер, 10 березня 2011 02:30

Збирають гроші на альтернативну премію

Івано-франківський письменник 40-річний Юрій Андрухович запропонував зібрати народну Шевченківську премію для письменника Василя Шкляра.

— Це феноменальна можливість для громадянського суспільства трахнути владу ненасильницької солідарною дією, — каже він. — Для цього треба зібрати 250 тисяч гривень. Я готовий дати тисячу гривень.

9 березня було не зрозуміло, хто займеться збором коштів.

— Не люблю справ, пов'язаних із грішми, — каже нардеп-"нунсівець" Олесь Доній, 41 рік. — Краще збирати гроші на створення фільму за романом "Чорний Ворон" (про збір коштів на стрічку оголосив видавець Михайло Слабошпицький. — "ГПУ"). Раджу купувати книжки Шкляра. Якби тираж книжки став мільйонним, це була би найбільша премія. Я куплю 100–200 його книжок і подарую бібліотекам.

Київський поет Сергій Пантюк, 45 років, готовий підтримати Шкляра:

— Хоч ніде не працюю й маю купу дітей (у поета їх двоє . — "ГПУ"), перерахую Василеві гривень 300. Він десь сказав, що витратить ці гроші на зйомки фільму.

Голова Спілки письменників 62-річний Володимир Яворівський сказав, що до кінця тижня відкриє рахунок у банку для альтернативної премії:

— Василь Шкляр ці гроші заслужив. Але брати їх із рук тих негідників не випадає. Сьогодні поїду в Спілку письменників, там зустрінемося зі Шклярем та головою столичної письменницької організації Віктором Барановим, обговоримо нюанси. До кінця тижня віднесу в банк 300 гривень і відкрию рахунок. Ми цього так не лишимо. Відсьогодні почнемо збирати  підписи лауреатів Шевченківської премії за відставку міністра Табачника. Впевнений, що підпишуться Анатолій Дімаров, Юрій Мушкетик, Михайло Слабошпицький, Іван Марчук та ще багато достойників. Ми доб'ємося, щоб він пішов у відставку. А вже тоді надішлемо президентові листа з проханням внести Василя Шкляра до списку лауреатів.

Гроші готовий перерахувати й колишній керівник "Нафтогазу", екс-голова  Конгресу українських націоналістів Олексій Івченко, 47 років. Каже, цим займатиметься нинішнє керівництво КУНу.

— Може, я дам 10 тисяч або і всі 250, — говорить Олексій Івченко.

Зараз ви читаєте новину «Збирають гроші на альтернативну премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути