пʼятниця, 10 листопада 2017 06:10

Збільшили квоти на україномовні пісні на радіо

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Із 8 листопада 30% пісень на радіо мають бути українською мовою.

— Рік тому постановили, що кожна четверта пісня в ефірі має бути державною мовою. Вже зараз більшість радіостанцій перевиконують цю квоту. У середньому звучать 32 відсотки, — каже віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко, 49 років.

— Перевиконують квоти і Донецька, і Одеська області. На Миколаївщині половина пісень на радіо лунають українською. Трохи більше тільки на Львівщині. Стає природно в Україні чути свою пісню з приймача. А дебати навколо цього законопроекту у Верховній Раді були найгарячіші. Казали, що люди перестануть слухати радіо. Що закриються всі станції, особливо нішеві. Що нема стільки пісень українською. Зараз же радіоаудиторія навіть зросла.

До прийняття закону про квоти радіостанції крутили близько 5% пісень українською мовою. Із 2018 року частка пісень державною мовою має становити не менше ніж 35%.

— Ми ніколи не орієнтувалися на радіостанції. Просували пісні в інтернеті, — каже лідер луцького гурту "Фіолет" Сергій Мартинюк, 29 років. — Свою присутність на радіо завжди сприймали, як приємний бонус. Зараз квоти випустили на ринок стос україномовного непотребу. На зміну засиллю російської попси прийшла українська. Хоч і рідною­ ­мовою, але нещира, ідейно дешева.

— Щоб виконати квоту, музичні редактори почали ставити в ротацію перевірені хіти. Якщо "Океану Ельзи" було 10 пісень, то зараз — 25, якщо "ТНМК" було 20, то зараз — 30, — говорить музикант Денис Блощинський, 38 років. — За наповненням ефірів можна побачити, хто з директорів і музичних редакторів нелінивий. Хто ходить на концерти, слухає нових виконавців і шукає хіти. Поки що немає моди на молоді українські імена. Але за рік-півтора ситуація зміниться.

Найбільше пісень українською мовою лунає в ефірі радіостанцій "Країна ФМ", "UA: Суспільне мовлення" і "Ера ФМ".

15 радіостанцій за порушення мовних квот оштрафувала Національна рада з питань телебачення й радіомовлення на майже 634 тис. грн. Найбільше — 215,6 тис. грн — стягнули з "Кісс ФМ", де частка пісень українською становила 24%.

Зараз ви читаєте новину «Збільшили квоти на україномовні пісні на радіо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути